Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes EQXX togs fram med hjälp av formel 1-teamet.Mercedes EQXX togs fram med hjälp av formel 1-teamet.Mercedes EQXX togs fram med hjälp av formel 1-teamet.
1 AV 2
Tesla Model S Plaid testas mot Porsche och Mercedes-AMG på bana
2 AV 2
Mercedes EQXX togs fram med hjälp av formel 1-teamet.
Foto: Mercedes

Mercedes tar hjälp av sitt Formel 1-team

De stora biltillverkarna har blivit ifrånsprungna av uppstartsföretagen. Nu vill Mercedes göra någonting åt det. Därför tar de hjälp av sitt eget Formel 1-team. 

Elbilsutvecklingen rusar i raketfart. Nystartade och lättrörliga biltillverkare ställer till det för de traditionella, trögrörliga bilfabrikerna. Det vill Mercedes göra någonting åt och därför har man engagerat sitt Formel 1-team för att snabba på utvecklingstiderna av produktionsbilarna, rapporterar Automotive News

Tanken är att man ska använda racingteamets snabba och effektiva sätt ta fram nya lösningar. ”Mercedes F1-team kan hjälpa dem att komma tillbaka i racet”, säger Steven Merkt, chef för transportlösningar på TE Connectivity, en stor underleverantör till bilindustrin. 

Så sent som i fjol presenterade Mercedes sin konceptbil EQXX, en supereffektiv elbil med en räckvidd på över 120 mil. Den bilen utvecklades tillsammans med Mercedes Formel 1-team i England. 

Bilen tog bara 18 månader att utveckla, med stöd av Formel 1-teamets erfarenhet av att arbeta snabbt för att krama ut maximal effektivitet ur motorer, aerodynamik och rullmotstånd. 

Med den typen av angreppssätt vill Mercedes kunna sänka vikten, förbättra räckvidden och använda mindre mängder dyrbara råvaror till batterierna i sina bilar. 

Enligt Markus Schäfer, teknisk direktör på Mercedes, ska den här typen av angreppssätt minska utvecklingstiden för nya fordon från ritbord till massproduktion från i genomsnitt 58 månader till drygt 40. För närvarande pågår projekt hos racingteamet för att utveckla nya batterier, växelriktare och nya generationer av motorer.