Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Mest sålda begagnade bilarna 2021 – här är listan

Under ett år av komponentbrist har begagnatmarknaden blomstrat. Här är det mest sålda begagnade bilarna i Sverige under 2021. Elbilar på stark framgång.

När nybilsmarknaden inte fullt ut har kunnat möta efterfrågan bland annat på grund av komponentbrist har folk vänt sig till begagnatmarknaden. Under 2021 bytte totalt 1,4 miljoner bilar ägare, en dryg fjärdedel av de totalt fem miljoner bilar som är i trafik i landet. En siffra som motsvarar föregående års begagnatförsäljning. På grund av högt tryck på marknaden har priserna drivits upp och efterfrågan på nästan nya bilar har ökat.

Storfavoriten är fortfarande familjeklassikern Volvo V70 med nästan 70 000 sålda bilar men den har tappat nästan åtta procent mot föregående år. Samtidigt har nyare Volvo V90 ökat i popularitet med drygt 32 procent, likaså V60 som ökat med drygt 16 procent. Enligt fordonstjänsten Blipp.se står Volvo fortfarande en rejäl del av begagnatförsäljningen med marknadsandel på 20 procent, men märken som Kia ökade under året med 13 procent.

Den största procentuella ökningen ser vi bland elbilar vars marknad har ökat markant mot tidigare men trots det står elbilar endast för en procent av begagnatmarknaden. Bland de mest populära elbilsmodellerna hittar vi bilar som Renault Zoe, Tesla Model 3 och Nissan Leaf. Men för att begagnade elbilar ska fortsätta sin populära trend på begagnatmarknaden behövs mer än attraktiva modeller.
– Om fler svenskar ska få möjlighet att köra en klimatsmart bil behöver det komma ut fler attraktiva elbilar på begagnatmarknaden. Då handlar det bland annat om att elbilens pris behöver komma ner, men också om hur pass utbyggd infrastrukturen är. Men det kan också vara en sådan sak som att affärsmodellerna runt till exempel leasingbilar förändras, säger Jonny Lindén, vd för fordonstjänsten Blipp.se.

Jonny Lindén, vd Blipp.se. Foto: Blipp

Något förvånande är att det inte finns fler suvmodeller med på listan. Det är trots allt den mest populära biltypen under de senaste åren och därför är det anmärkningsvärt att bara Volvo XC60 tar sig in i topplistan.
Men det är inte endast så kallade ”Svensson-bilar” som har varit starka på begagnatmarknaden under året. Det har även lyxigare bilmodeller gjort. Enligt Blipp har 418 Ferrari, 159 Lamborghini, 64 McLaren, 87 Rolls-Royce och 198 Bentley bytt ägare under 2021.
Blipp spår att Tesla Model 3 kommer att bli den mest populära begagnade elbilen under 2022, och det verkar inte otroligt då Tesla redan nu är det största elbilsmärket på begagnatmarknaden.

https://datawrapper.dwcdn.net/71Sfl/2/https://datawrapper.dwcdn.net/0bg9W/3/