Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kia Niro EV, Renault Megane E-Tech Electric, Cupra Born och MG5 Electric. En av dessa är Sveriges populäraste elbil bland privatköparna. Kvartetten på bilden kan du läsa i test via länk i artikeln.Kia Niro EV, Renault Megane E-Tech Electric, Cupra Born och MG5 Electric. En av dessa är Sveriges populäraste elbil bland privatköparna. Kvartetten på bilden kan du läsa i test via länk i artikeln.Kia Niro EV, Renault Megane E-Tech Electric, Cupra Born och MG5 Electric. En av dessa är Sveriges populäraste elbil bland privatköparna. Kvartetten på bilden kan du läsa i test via länk i artikeln.
Kia Niro EV, Renault Megane E-Tech Electric, Cupra Born och MG5 Electric. En av dessa är Sveriges populäraste elbil bland privatköparna. Kvartetten på bilden kan du läsa i test via länk i artikeln. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Mest sålda elbilarna 2022 – till privatpersoner

Volkswagen ID.4 var mest registrerade elbilen i Sverige under fjolåret, men om vi sållar bort alla som skrevs på företag – är den då fortfarande lika poppis? Här ger vi dig svaret på vilken elbil som toppar privatpersonernas lista.

I förra veckan listade vi fjolårets mest registrerade elbilar i Sverige, ett år då de laddbara bilarna var i majoritet tack vare elbilarnas framfart på en i övrigt vikande marknad.
Sammanställningen visade att två eldrivna modeller var ganska ohotade i toppen av listan – Volkswagen ID.4 på förstaplan och Volvo XC40 Recharge på andraplats, en bra bit före trean Tesla Model Y och fyran Kia Niro EV som åtskildes av endast åtta enheter.
Siffrorna från nämnda lista avser alla nybilsregistreringar i landet under 2022 oavsett om det är företag, kommuner, privatpersoner eller annan form som en bil skrivits på. Mer intressant kan vara att få en bild över vilka val människor har gjort när registreringar som faller under begreppet ”juridisk person” exkluderas, det vill säga där inga tjänstebilar, företagsbilar och liknande finns med.

Så fördelade sig elbilarna

Av de 94 595 elbilar som registrerades i Sverige under 2022 skrevs 56,5 procent på privatpersoner. Privatköpen var alltså i majoritet.

Tittar vi på fördelningen per kön står det klart att 15,5 procent av fjolårets elbilar registrerades på kvinnor. Sett till alla nybilsregistreringar, oavsett drivmedelstyp, skrevs 14,3 procent av bilarna på kvinnor. 

Vad vi svenskar i egenskap av privatpersoner väljer för elbilar (även privatleasing inkluderas) är lite annorlunda, som syns i listan nedan. Sett till förra året var svenskarnas favorit Kia Niro EV som med knapp marginal placerade sig framför Volvo XC40 Recharge. Totalettan Volkswagen ID.4 hamnade först på tredjeplats som privatägd elbil. Över fem tusen registreringar av ID.4 skrevs på ”juridisk person” medan knappt fyra tusen på ”fysisk person”, det vill säga privatperson (enskild näringsidkare räknas som privatperson).

https://datawrapper.dwcdn.net/8kHMx/1/

En intressant infallsvinkel i fjolårets registreringsstatistik är att se hur stor andel av elbilarna som skrevs på privatpersoner (fysisk person). Då får vi en helt annan lista. Plötsligt landade BMW i3 högst upp där nästan 97 procent av köparna under 2022 var privatpersoner. i3 är numera nedlagd och den stora andelen privatköpare beror sannolikt på en avslutande kampanj där modellen gick att införskaffa till förmånligt pris.
Kinesiska MG har varit aggressiva i sina privatleasingkampanjer vilket syns i listan nedan. En väldigt stor andel av MG-bilarna i fjol registrerades på privatpersoner.

Nedan lista visar de 20 mest registrerade elbilarna i fjol och respektive bilmodells privatköpsandel. Vi ser exempelvis att få Polestar 2 är privatägda och att detsamma gäller för Volkswagen ID.4-syskonet ID.5 som hade säljpremiär under 2022.
Storsäljarna ID.4 och Tesla Model Y är också relativt svaga bland privatköparna med andelar klart under 50 procent. Även Skoda Enyaq ligger ganska pyrt till om företagsköpen sållas bort ut statistiken.
Kia Niro EV, som toppar listan ovan, landade under förra året på en ganska hög andel privatköpare – drygt 4 av 5 är privatpersoner.

Generellt, även om det finns enstaka undantag, kan det sägas att billigare elbilsmodeller har högre andel privatköpare än vad dyrare modeller har. Det är dock inget unikt för elbilar utan det har sett ut på samma vis i registreringsstatistiken under många år.

https://datawrapper.dwcdn.net/mgwKl/1/

LÄS OCKSÅ: Mest sålda elbilarna i Sverige 2022 – hela listan