Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Försvarade Tesla Model 3 sin pallplats från 2021? Läs vidare så får du svar...Försvarade Tesla Model 3 sin pallplats från 2021? Läs vidare så får du svar...Försvarade Tesla Model 3 sin pallplats från 2021? Läs vidare så får du svar...
Försvarade Tesla Model 3 sin pallplats från 2021? Läs vidare så får du svar... Foto: Patrik Lindgren / Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Mest sålda elbilarna i Sverige 2022 – hela listan

Blev Volkswagen ID.4 än en gång populäraste elbilen i Sverige eller kunde Tesla eller Volvo smita förbi? Hur högt upp kom globala storsäljarna Renault Zoe och Nissan Leaf i den svenska listan? Och lyckades Toyota kränga några BZ4X? Svar på dessa frågor och många fler får du här och nu.

Som vi nyligen skrev så går 2022 till historien som året då de laddbara bilarna för första gången stod för majoriteten av nybilsregistreringarna i Sverige. Förtjänsten var elbilarnas då de på en sviktande marknad ökade med 65,3 procent jämfört med 2021. De andra laddbara bilarna, det vill säga laddhybriderna, backade med 14,5 procent.

Men hur fördelades de 94 984 registrerade elbilarna i Sverige under 2022 sett till de många olika modeller som erbjuds den svenska marknaden? Vi har sammanställt registreringarna i tabellen nedan som tydligt visar att Volkswagen ID.4 för andra året i rad hamnade högst upp i listan. Syskonbilen ID.3, som toppade listan 2020, har tappat en hel del och hittas först på plats 16.

Audi Q4 e-tron före Volkswagen ID.4 här, men i försäljningsstatistiken är det ombytta roller – med råge.Audi Q4 e-tron före Volkswagen ID.4 här, men i försäljningsstatistiken är det ombytta roller – med råge.Audi Q4 e-tron före Volkswagen ID.4 här, men i försäljningsstatistiken är det ombytta roller – med råge.
Audi Q4 e-tron före Volkswagen ID.4 här, men i försäljningsstatistiken är det ombytta roller – med råge. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Nya elbilar på de två övriga pallplatserna är Volvo XC40 Recharge, som landade drygt 600 exemplar bakom ettan ID.4, och Tesla Model Y som kammade hem tredjeplatsen med knapp marginal framför Kia Niro. Sydkoreanen (Niro) ökade i antal registreringar men tappade ändå sin andraplats från 2021 då Tesla Model 3 var trea men under 2022 tappade till en fjortondeplats, till stor del på grund av sitt rymligare syskon Model Y.

I botten av listan ser vi många nykomlingar som nyss har lanserats och därmed ännu inte hunnit klättra. Flera av dem kommer vi se betydligt högre upp när 2023 summeras. Då misstänker vi att många kinesiska modeller tar plats i toppen, exempelvis BYD:s modeller.

https://datawrapper.dwcdn.net/9SnfA/4/