MG ska återta Europa – genom att kopiera Kia

Vi har tidigare rapporterat om kinesisk-brittiska MG:s svårigheter att sälja bilar på en av hemmamarknaderna, Storbritannien. Detta trots att man återupptagit prouktion i den klassiska fabriken i Longbridge. Men ägarna, SAIC, ger inte upp. Nu ska man återerövra Europa, enligt samma metoder som Kia använt.

Minns ni MG? Varje gång märket nämns är kanske den första frågan om de fortfarande existerar. Men trots att försäljningen, som vi tidigare nämnt, gått trögt, till och med på den nygamla hemmamarknaden i Storbritannien, så satsar kinesiska ägarbolaget SAIC på märket. Man har återstartat klasssiska Longbridgefabriken, gått in i brittiska touringcarserien BTCC, med ingen mindre än Jason Plato bakom ratten och en tredjeplats totalt i mästerskapet, och man har nu senast tecknat ett avtal med General Motors om att dela försäljningsorganisation i Storbritannien för att nå ett bredare återförsäljarnätverk. Och modellen man säljer, MG6, har inte fått helt oäven kritik i den brittiska motorpressen.

I Kina säljer MG redan nu omkring 100 000 bilar per år, och nu är planen från ägarna att man ska man inte bara ska återta de brittiska öarna, utan även resten av Europa. Detta ska, enligt branschtidningen Automotive News, ske genom en metod som härmar Kias intåg på den europeiska marknaden under senare år, där fokus har legat på bilarnas design. För ändamålet har MG hämtat formgivare från bland annat Nissan, och ett första steg är att återintroducera märket i Belgien, Holland och Luxemburg med början nästa år.

Förutom MG6 kommer även modellerna MG3 och MG5 att utgöra kärnan i märkets modellprogram för Europa. Och kanske kan även en bättre försäljning i vår världsdel öka försäljningen även i Kina, då kinesiska köpare ofta föredrar europeiska bilar framför inhemska.

Hur pass väl strategin faller ut, och när vi får återse MG hos oss i Sverige, återstår att se. Liksom hur pass mycket av Kias strategi, med omfattande produktion, marknadsföring och utveckling placerad i Europa, som även MG kommer att anamma.