Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Riksdagen/Hedin Bil/Twitter

Miljöpartist önskar att svenskt bilföretag går i konkurs

En stor svensk bilåterförsäljare uppmanar till nybilsköp innan skattehöjningen vid årsskiftet. Det får en riksdagsledamot att gå i taket med en önskan om att företaget med tusentals anställda ska gå i konkurs.

Hedin Bil med över 2 500 anställda runt om i Sverige uppmanar på sin hemsida besökare att köpa ny bil innan skattehöjningen träder i kraft den 1 januari 2020 (då den mer verklighetsbaserade körcykeln WLTP ersätter gamla NEDC-cykeln i fordonsskatteberäkningen).

LÄS MER: Skatten på helt vanliga bilar blir tusentals kronor dyrare vid årsskiftet

En del som läser uppmaningen tar den med en axelryckning, andra som är ute efter en ny bil kanske skyndar sig med i bilbytet för att undkomma tusentals kronor extra i årlig skatt. En annan blir i stället fly förbannad på företaget Hedin Bil.

Det blev nämligen riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) som är statsrådsersättare för Isabella Lövin och med uppdrag i bland annat riksdagens trafikutskott. I fjol blev han känd som politikern som vägrar använda cykelhjälm då han anser att hjälmen kan trigga olyckor, och på Twitter i tisdags hamnade han åter i rampljuset/skottgluggen då han publicerade han en skärmdump på Hedin Bils uppmaning och kryddade bilden med följande formulering:

”Vad gäller sådana här företag så önskar jag inget annat än att de går i konkurs. Cyniska jävla klimathatare!”

Inte helt oväntat följde Lorentz Tovatts tweet av en lång rad av kommentarer från människor runt om i landet som reagerade på innehållet och formuleringen i riksdagsledamotens Twitter-meddelande (tweet). Till och med svenska racingstjärnan Felix Rosenqvist, som tävlar i IndyCar i USA, kommenterade. Rosenqvist skrev kort ”Du behöver uppdatera iOS” och syftar förstås på att Tovatts mobiltelefons gränssnitt är utdaterat.

Under onsdagen skrev Lorentz Tovatt en ny tweet med riktning åt höger:

”Det är så kul att så många inom högern liksom blir kränkta över en sådan här tweet. Som att de på nåt sätt skulle FÖRVÅNAS över att en MP:are inte är glad i att företag dumpar fossilbilar på marknaden.”

Kort därefter gick riksdagsledamot Helena Lindahl (C) ut med en längre text på Facebook där hon bland annat kallar Lorentz Tovatts Twitter-formulering för ”gräsligt och osakligt att kalla en stor arbetsgivare för ’cyniska jävla klimathatare’ för att man lägger ut saklig och korrekt information”.

TEST: Bilar med fortsatt väldigt låg skatt och 60 000 kronor tillbaka vid köp

För några timmar sedan kröp Lorentz Tovatt till korset och ursäktade sig lite på Twitter med följande kommentar:

”Ang min vresiga tweet om företag som säljer fossilbilar: den var för spetsigt formulerad av mig. Vill inte bokstavligt talat att företag går i konkurs, ber om ursäkt för att jag skrev så. Poängen är att alla företag ska vara med i klimatomställningen.”