Ministern vill se kvinnliga krockdockor och jämlika tester
En stor global trafiksäkerhetskonferens hålls i Stockholm nästa vecka. 1 500 personer ska prata om hur dödstalen i trafiken ska sänkas. Sverige är en förebild i trafiksäkerhetsarbetet i världen men infrastrukturministern vet hur även vår trafikmiljö ska bli säkrare. "Jag tror på ny teknik i bilarna men vi behöver också mer jämlika krocktester med till exempel kvinnliga krockdockor. Vi kan minska antalet döda och skadade i trafiken ordentligt", säger Tomas Eneroth.
Världens största trafiksäkerhetskonferens hålls i Stockholm nästa vecka. Drygt 1 500 deltagare från ett 80-tal länder ska diskutera trafiksäkerhet och hållbarhet. Infrastrukturministern Tomas Eneroth ser Stockholm och Sverige som en naturlig värd för konferensen som tidigare arrangerats av Moskva, 2009, och Brasilia, 2015.
– Vi har arbetat aktivt med trafiksäkerhet i 50 år och kommit väldigt långt. Förra året hade vi de lägsta talen för antal dödade och skadade någonsin i Sverige. Men utvecklingen globalt går åt helt andra hållet, där riskerar vi en epidemisk utveckling.
Eneroth ser också konferensen i Stockholm som ett viktigt möte mellan världens länder i en tid då globala lösningar inte är på modet. I flera andra sammanhang stoppas gemensamma projekt och världens ledare söker konflikt i stället för samförstånd. Men utvecklingen med allt fler dödade och skadade i trafiken skrämmer – alla överallt.
– Trafiken är i dag den vanligaste dödsorsaken bland unga och den åttonde vanligaste dödsorsaken för alla. Om inget görs nu ser vi att trafiken kommer att bli den femte vanligaste dödsorsaken, säger Tomas Eneroth.
Bland de rika länderna utvecklas trafiksäkerheten snabbt och i takt med att ny teknik byggs in i bilar och infrastruktur. Självkörande bilar, autobroms med igenkänning av djur, cyklister och fotgängare och så kallad geofencing där fordon hindras från att köra för snabbt i vissa områden, eller att köra alls, är teknik som kommer att förbättra trafiksäkerheten avsevärt. I fattigare länder handlar det i stället om att bygga vägar med trottoarer och belysning.
Tomas Eneroth nämner USA som ett exempel på att land som har resurser men som kanske behöver svensk kunskap för att komma längre i sitt trafiksäkerhetsarbete. En konkret fråga som kommer att diskuteras på konferensen i Stockholm är alkohol och droger i trafiken, där kulturella skillnader spelar en stor roll.
Men även om vi i Sverige kommit långt och år för år gläds åt färre och färre dödade och skadade i trafiken finns det saker att arbeta med. Tomas Eneroth tror att den nya tekniken i bilarna kommer att förbättra trafiksäkerheten ordentligt. Eneroth vill också arbeta för ett mer jämlikt trafiksäkerhetsarbete och då bland annat införa kvinnliga krockdockor.
– Kvinnor och barn är överrepresenterade i statistiken och vi ser till exempel att fler kvinnor får whiplashskador, något som bland annat beror på att dockorna som används i krocktester är utformade som män. Här kan vi arbeta för en förändring när testerna görs.
I samband med att trafiksäkerhetskonferensen öppnas i nästa vecka ska Eneroth presentera ett gemensamt dokument för de kommande tio åren. Dokumentet har förhandlats fram under det senaste året och ska vara en lite mer konkret handlingsplan jämfört med dokumenten från konferenserna i Moskva och Brasilia. Eneroth vill också lyfta FN:s hållbarhetsmål till 2030 och visa att trafiksäkerheten är en del i arbetet med klimatfrågan, jämställdhet, demokrati, hälsa, fattigdom och mänskliga rättigheter.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se