Minus hos Ford på grund av Brexit

Storbritanniens pågående urträde den Europeiska Unionen är orsaken till röda siffror för tredje kvartalet i år enligt Ford.

Ford går som tåget. Försäljningen för det tredje kvartalet 2017 pekar uppåt globalt sett men sinkas bland annat av Europa – och det på grund av Storbritanniens pågående urträde den Europeiska Unionen - i folkmun kallad Brexit.

Att Ford går med omkring 713 miljoner kronor back i Europa kan kopplas direkt till Brexit, hävdar Fords ekonomichef Bob Shanks även om man ska ha lanseringen av nya modellen Fiesta med i tankarna.

Det Europeiska resultatet är också det enda som förvånar honom i kvartalsrapporten som annars visar svarta siffror för Nordamerika (+ cirka 14 miljarder kronor) där allt fler går över till SUV- och Pickup-modeller. Dock har man ett tungt arbete framför sig då över en miljon fordon ska återkallas på grund av fel på dörrarna.

Även den asiatiska marknaden går med plus, cirka 2,4 miljarder plus, medan såväl Mellanöstern/Afrika som Sydamerika går knackigt med omkring 500 miljoner kronor respektive 1,3 miljarder kronor minus. Orsaken till de sist nämnda tillskrivs bland annat inflation på vissa marknader.