Volvo 340 GL

Mitsubishi lägger ner fd Volvo-fabrik

Efter årsskiftet lägger Mitsubishi ner holländska NedCar, som man drev tillsammans med Volvo mellan 1991 och 2001.

Från och med 2013 kommer samtliga Mitsubishi importeras till Europa från Japan i stället för att som nu skruvas i hop i Born i Holland. Beslutet togs i samband med att man bestämt avsluta tillverkningen av både Colt och Outlander efter årsskiftet. Enligt ett pressmeddelande kunde Mitsubishi inte hitta någon ekonomisk vinning i att tillverka bilen i Europa i stället för vid någon av Mitsubishis japanska fabriker.

Volvoentusiaster känner igen NedCar sedan Volvo köpte upp holländska DAF på 70-talet. I affären ingick två DAF-modeller och den första holländska Volvon var inget annat än en DAF 66 med Volvo-märken. Ersättaren till 66-modellen skulle ursprungligen heta 77 men planerna blev kapade av de nya svenska ägarna som döpte om bilen till Volvo 343. Andra Volvo-bilar vi minns från Holland är de framhjulsdrivna 80-talsbilarna 440/460 och 480. 

 1991 gick Volvo in i ett samarbete med Mitsubishi och den holländska staten om fabriken, ett samarbete som höll nästan hela decenniet igenom. 1999 blev Mitsubishi och Volvo ensamma ägare och två år senare köpte Mitsubishi upp hela fabriken. De nära banden mellan de två biltillverkarna ledde fram till de samutvecklade Mitsubishi Carisma och Volvo S40/V40 1995. Bilarna tillverkades fram till 2004 när båda två blev ersatta av S40/V50 respektive Lancer flyttade Volvo tillverkningen till sin fabrik i belgiska Gent. 

 Andra bilar som blivit till på fabriken hittar du i bildspelet!