Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mitsubishi vinstvarnar – tappar 78 procent

På grund av sviktande efterfrågan sänker Mitsubishi nu sin förväntade vinst för helåret med 67 procent.

Det är främst marknaderna i Nordamerika och Kina som förväntas fortsätta sjunka som är anledningen till att Mitsubishi vinstvarnar. Men även en stark yen och stora kostnader inom forskning och utveckling. Mitsubishi som är Japans sjätte största biltillverkare räknar nu med att rörelseresultatet för helåret kommer att landa på 30 miljarder yen, cirka 2,65 miljarder kronor, i stället för den tidigare prognosen på 90 miljarder yen, 7,95 miljarder kronor.

LÄS MER: Renault–Nissan–Mitsubishi störst i världen 2018

Den nya prognosen kommer efter att Mitsubishi under juli till september-kvartalet rapporterat en rörelsevinst på 6,3 miljarder yen. Ett tapp på hela 78 procent mot förväntade 16,26 miljarder yen.

Men Mitsubishi är inte den enda japanska biltillverkaren som rapporterar lägre siffror än väntat. Även Subaru har sänkt vinstprognosen på grund av bland annat en stark yen, minskning av den inhemska produktionen och en stor tyfon under förra månaden. Både Mazda och Suzuki har även de sänkt sina prognoser under den senaste månaden på grund av minskad efterfrågan.