Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG / Verwendung fuer Pressezwecke honor

Möjligt Volkswagen-fusk granskas i Europa och Asien

”Dieselgate”, som Volkswagens utsläppssfusk i USA nu kallas, breder ut sig och i både Europa och Asien ska myndigheter kontrollera Volkswagens bilar för att upptäcka eventuellt fusk utanför USA.

Det är tuffa tider för Volkswagen-koncernen sedan det i fredags avslöjades att de fuskat vid officiella bränsleförbruknings- och utsläppstester med märkets dieselbilar i USA och som i söndags bekräftades av Volkswagen Groups vd Martin Winterkorn (bilden ovan). 482 000 bilar berörs.

Det avslöjade fusket har lett till att Volkswagen kan komma att betala hundratals miljarder i böter och skadestånd samt att deras börsvärde har rasat med långt över 100 miljarder kronor och aktien har under tisdagen fortsatt att sjunka kraftigt. I går kväll svensk tid gick dessutom Volkswagens USA-chef Michael Horn ut med en ursäkt och sa att hans företag har varit oärliga. ”We screwed up”, som han kallade det.

Amerikanska justitiedepartementet har under morgonen meddelat att de ska undersöka om Volkswagen har gjort sig skyldiga till brott. Om så är fallet kan det bli hårdare straff än bara böter och skadestånd.

Nu har även Asien och Europa gett sig in i granskningen av Volkswagen. I Sydkorea är Volkswagen stora, och framför allt de dieselmodeller som det har fuskats med i USA är populära i landet. Sydkoreas miljödepartement ska därför undersöka omkring 5 000 bilar av märkena Volkswagen och Audi för att se om dessa också har manipulerad mjukvara som ger lägre förbrukning och utsläpp vid officiella tester.

Sydkorea har gått så långt som att om de hittar fusk i Volkswagens och Audis bilar så tänker de även undersöka andra tyska biltillverkares dieselmodeller för att hitta eventuellt fusk.

För Europas del handlar det om Volkswagens hemland Tyskland. Där har miljöminister Andreas Dobrindt meddelat att de ska genomföra utsläppstester för att se om fusket även finns på vår kontinent.

LÄS MER OM: Dieselgate