Muller: Saab begärt i konkurs
Så har en svensk industriepok till sist gått i graven. Victor Muller har begärt Saab Automobile i konkurs. Ansökan lämnades in vid Vänersborgs tingsrätt under morgonen av Victor Muller själv.
– Jag bestämde mig tidigt i morse när GM svarade på mitt mail om förslaget. Det kommer bli en presskonferens så fort som tingsrätten har tagit sitt beslut i ärendet, säger Victor Muller till TTELA.
Saabs ekonomiska kris har varit lång och utdragen, men trots medarbetarnas osvikliga lojalitet till företaget lyckades man aldrig få rätsida på ekonomin. I februari 2009 ansökte Saabs ledning om en rekonstruktion av företaget, vilket också beviljades.
Mot slutet av 2009 fick Saab ett lån från Europeiska Investeringsbanken EIB om fyra miljarder kronor. Staten gick då in som borgensman för lånet efter att ha utrett om Saabs dåvarande affärsplan kunde bedömas vara trovärdig. Konsultfirman KPMG kom fram till slutsatsen att även om planen kunde kallas trovärdig så var den riskfylld.
Men trots friska miljarder in i företaget gick det inte att varken få ut tillräckligt många nya modeller eller nå produktionsmålet på 100 000 bilar för att nå lönsamhet. I december samma år bestämde General Motors sig för att lägga ner Saab Automobile. Efter att affären med svenska Koenigsegg gick om intet la Victor Muller och Spyker ett bud, vilket GM godkände med kravet att Vladimir Antonov skulle uteslutas ur Spyker som han då var delägare i. Den 19 maj 2011 bytte man namn från Saab Spyker Automobile till Swedish Automobile N.V., förkortat Swan. I samma veva meddelade Saabs näst sista vd Jan Åke Jonsson att han lämnar över vd-posten till Victor Muller.
Men de ekonomiska bekymren fortsatte, och när man inte längre hade pengar att betala underleverantörerna stannade tillverkningen åter igen. I juli i år hotade facken att begära Saab i konkurs. Under tiden fick Saab konstgjord andning tack vare ekonomisk hjälp från kinesiska Youngman och Pang Da. Biståndet fick ett hastigt slut när det blev klart att GM inte tillåter en affär mellan Swan och de kinesiska företagen, och de utlovade pengarna från Youngman kom i och med det aldrig in. I en intervju med Teknikens Värld förra månaden berättade Victor Muller att han inte trodde på en affär med kineserna.
– Jag förstår inte varför kineserna fortsätter pumpa in pengar i företaget. Som läget är innebär det bara att lägga pengarna i ett svart hål, utan att få något tillbaka. Relationen med GM är så skadad att Youngman och Pang Da inte ens kan gå tillbaka till den ursprungliga planen.
Och med facit i hand var det inte heller något de kunde göra. Den 19 december 2011 blev Saabs historia all efter en lång och utdragen process. Vad som måste vara Sveriges mest lojala anställda står nu till slut utan jobb och Sverige står utan Saab.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se