Saab

Muller Saab-miljonär 18 gånger om

Victor Muller har under det senaste året kunnat plocka ut 18 miljoner kronor i löner, arvoden, bonusar och aktieprogram, enligt SVT Rapport.

Superlönen har kunnat plockas ut genom komplicerade transaktioner mellan Saab, Saabs moderbolag och Victor Mullers egna bolag. De många bäckarna har lett upp till ersättningen som ligger i klass med vad Volvo Lastvagnars förre vd Leif Johansson tjänade, ett företag som har 30 gånger fler anställda med sina 90 000 mot Saabs 3 000. 

 Trots att Saab har över 160 ärenden hos kronofogden som tillsammans resulterat i en skuld på över 230 miljoner kronor har Victor Mullers fakturor fått förtur på Saab.

 Enligt Saabs årsredovisning har bolaget bestämt att ett konsultarvode på fyra miljoner kronor plus en bonus på 1,76 miljoner kronor är en skälig ersättning för Mullers arbete. Pengarna har skickats över till Mullers bolag Latin America Tug Holding som är registrerat på ön Curaçao i Västindien. Saabs informationschef Eric Geers säger att Muller valt att inte ta ut bonusdelen. 

 Ovanpå konsultarvodet till Latin America Tug Holding har Saabs moderbolag betalat ut ett konsultarvode på cirka tio miljoner kronor till Victor Muller, utöver de 120 000 aktier som Muller sålt för fyra miljoner kronor. Saab har under ledning av Victor Muller köpt tjänster från bolag som är närstående till Victor Muller för nära sju miljoner kronor. Utöver det har Victor Muller avtalat fram förmånliga ränteavtal med pengar som han och hans bolag lånat ut till Saab med upp emot 12 procents ränta. 

 På Saabs pressavdelning vill man inte kommentera uppgifterna förrän man gått igenom siffrorna men flaggar för att Rapports granskning kan innehålla felaktigheter.

 – Den innehåller några felaktigheter, men jag kan inte kommentera mer än att granskningen innehåller några faktafel. Vi håller på att förbereda riktiga data, säger Gunilla Gustavs till teknikensvarld.se.

 Tycker du att 18 miljoner är en skälig ersättning med bakgrund av läget för Saab?

 – Det är själva beloppet som jag ska ta reda på bättre fakta om, vad gäller nivåerna får bedömare ha egna synpunkter på. Vi kommer gå ut med ett pressmeddelande där vi bemöter det här senare i dag.

 Under dagen kommer Vänersborgs tingsrätt att gå igenom Guy Lofalks begäran om att avbryta rekonstruktionen av Saab. Victor Muller har under det senaste året kunnat plocka ut 18 miljoner kronor i löner, arvoden, bonusar och aktieprogram, enligt SVT Rapport.

Uppdatering

Saabs pressavdelning gick under eftermiddagen emot Sveriges Televisions uppgifter om att Muller skulle fått 18 miljoner i ersättning för 2010. Enligt Saab har Victor Muller fått 10 miljoner kronor. Anledningen till att Rapport fått så höga siffror i sin beräkning beror enligt Saabs Gunilla Gustavs på att man räknat bland annat Mullers 120 000 aktier dubbelt eftersom vissa uppgifter överlappar varandra.