Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Muller vill förmedla Saab-licens

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet hävdar Victor Muller och hans Spyker att de kan förmedla licensen att bygga Saab 9-5, trots att GM tidigare sagt nej. Det skulle betyda att Saab kan återuppstå.

Swedish Automobile, eller Spyker som det numera heter, sitter enligt en källa till Svenska Dagbladet på en licens att tillverka den sista generationen Saab 9-5 från 2010. Problemet var då att GM sa nej till fortsatt tillverkning av modellen i och med att licenserna gick ut när Saab gick i konkurs i december förra året.

 Men enligt källan finns det nu alltså en ingång för att Spyker återigen ska ge sig in i matchen. När nuvarande Spyker ägde Saab slöt man avtal för biltillverkaren och därför säger man sig ha ett och annat att säga till om, vilket dessutom skulle kunna skynda på en försäljning.

 –Det finns stora delar som inte finns med i konkursen –vårt uppdrag är att hantera frågor utanför konkursen på uppdrag av moderbolaget Spyker och de konkursade bolagen, säger Lars Söderqvist på advokatbyrån Hökerberg och Söderqvist till SvD.

 Enligt SvD:s källa har man finkammat alla avtal med GM och kommit fram till att det kan vara möjligt att återuppväcka märket. Det skulle i sådant fall innebära att en eventuell ny ägare av Saab skulle kunna tillverka Saab 9-5 på underentreprenad till Spyker.

 Ytterligare en källa gör gällande att GM gav Saab rätt att bygga 9-5 ”i Saabs lokaler” fram till 2017, men det hänger på att GM godkänner affären. Skulle de sätta stopp igen för planerna kommer det effektivt ta kål på alla planer att bygga 9-5.

 I dagsläget är det indiska Mahindra & Mahindra, kinesiska Youngman, ett kinesiskt elbilskonsortium och, enligt uppgifter till di.se, en tidigare okänd aktör som nyligen seglat upp som spekulant. Den sista aktören är bara aktuell för samtal om de övriga tre backar ur affären.