Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Musk: ”Inte skrivit avtal med Hertz än”

Tesla har fått en order på 100 000 bilar från uthyrningsföretaget Hertz. Nyheten har haft en positiv påverkan på det amerikanska elbilsföretagets marknadsvärde, men nu dementerar Teslas vd Elon Musk uppgifter om att kontraktet redan ska vara tecknat.

Tesla ska leverera 100 000 bilar till biluthyrningsföretaget Hertz innan 2022 är slut. Informationen om överenskommelsen bidrog till att Tesla nådde ett börsvärde på en biljon dollar, vilket motsvarar cirka 8 500 miljarder kronor. En riktig milstolpe för företaget som nu gör andra stora bolag som Amazon, Apple och Microsoft sällskap i att passera en biljon dollar i marknadsvärde.

Nu meddelar dock Teslas vd Elon Musk att man ännu inte skrivit något avtal med Hertz, trots att uthyrningsföretaget redan förkunnat nyheten med ett officiellt uttalande följt av en reklamfilm där amerikanska fotbollsstjärnan Tom Brady kan ses parkera en Model 3 i ett Hertz-garage. Hertz skrev bland annat att man avser att utöka sin flotta av batterielektriska fordon markant, inledningsvis med en beställning av 100 000 Tesla-bilar.

Foto: Twitter

– Jag vill förtydliga att inget kontrakt har signerats med Hertz ännu. Tesla har långt större efterfrågan än tillgång så vi kommer enbart sälja bilar till Hertz för samma marginal som till vanliga kunder. Affären har ingen effekt på vår ekonomi, skriver Elon Musk på Twitter.

Hos Hertz är dock tongångarna något annorlunda. En talesperson för företaget berättade för CNBC att planerna för 2022 är i fas och att Tesla redan har börjat leverera bilar till Hertz uthyrningsflotta, en kommentar som inte har besvarats av Tesla. Hertz tillförordnade vd Mark Fields har beskrivit förhållandet företagen emellan som ”strålande” och att man diskuterat bilköpen med Tesla sedan flera månader tillbaka.

Traditionellt har investerare inte varit eld och lågor över att biltillverkare sålt en stor andel fordon till uthyrningsföretag eftersom bilarna oftast sålts med stora rabatter. Teslas förmodade försäljning av 100 000 helelektriska fordon till Hertz ses dock av många som ett tecken på att batterielektriska bilar nu blivit mer mainstream. Musks löfte om att inte erbjuda några rabatterade priser tros också ha bidragit till investerarnas positivitet.

Foto: Twitter

Sedan förkunnandet har Teslas aktie rusat med hela 12,7 procent under måndagens handel. Elon Musk anmärkte på Twitter att han tyckte att det var ”konstigt” att företagets marknadsvärde hade ökat så kraftigt. Hertz säger att man planerar att göra hälften av Tesla-bilarna tillgängliga för Uber-förare till 2023 och att man kan tänka sig att utöka ordern till 150 000 fordon över de tre nästkommande åren om allt går som planerat.

Det återstår att se vad Elon Musk anser om detta.