Musk: Tesla kan lämna börsen

Elon Musk kan tänka sig att köpa ut Tesla från börsen. Det tweetade grundaren av elbilstillverkaren ut under tisdagskvällen.

Tweeten kom kort efter att Financial Times rapporterat om att Saudiarabiens offentliga investeringsfond köpt andelar i elbilsföretaget för sammanlagt två miljarder dollar.

Musk äger redan cirka 20 procent av andelarna i Tesla och som du kan se i tweeten nedan överväger vd:n att köpa ut bolaget från börsen kring nivåer om 420 dollar – vilket är högre än vad Tesla-aktien är värd för tillfället. När den här artikeln skrivs ligger värdet på Tesla-aktien strax under 380 dollar efter att snabbt ha klättrat till följd av Musks tweet.

https://twitter.com/elonmusk/status/1026872652290379776

Musk skickade under gårdagen ut ett mejl till de anställda där han påpekade att inget slutgiltigt beslut tagits gällande utträdet. En sådan fråga måste aktieägarna rösta om först.

Dock ser Musk flera anledningar till att lämna börsen. Framför allt skulle ett utträde ge företaget en möjlighet att skapa en ”miljö där Tesla bäst kan fungera”. Ett utträde skulle också vara bäst på lång sikt menar Musk.

”Som ett publikt bolag är vi föremål för vilda rörelser i aktiekursen vilket kan distrahera alla som arbetar på Tesla, varav samtliga också äger aktier. Att vara publikt innebär också att vi måste förhålla oss till kvartalsrapportcykeln vilket sätter en enorm press på Tesla att fatta beslut som kanske gynnar ett enskilt kvartal, men inte nödvändigtvis långsiktigt”, skriver Musk i mejlet.

Musk skriver också att alla nuvarande aktieägare skulle få möjligheten att fortsätta som investerare i Tesla vid ett eventuellt utträde, och att de anställda skulle förbli aktieägare.

Dessutom öppnar Musk för att Tesla kan bli publikt igen i framtiden, efter en "fas av långsammare, mer förutsägbar tillväxt".