Mutbrott inom besiktningsbranschen ökar
För att förhindra brott inom fordonsbesiktningen har organisationen Fordonsbesiktningsbranschen, FBB, intensifierat sitt samarbete med Polismyndigheten och Transportstyrelsen. Detta eftersom åklagare väckt åtal mot nästan 40 personer på kort tid och man anser att brottsfenomenet har ökat.
De senaste åren har man upptäckt flera fall av mutbrott inom fordonsbesiktningen, där besiktningstekniker helt enkelt har tagit emot pengar för att godkänna bilar som de inte ens har sett i verkligheten. Det beror på att kriminella inte vill ta kostnaden för att laga bilar som de ska sälja, eller för att omregistrera bilar så att de blir billigare i försäkring och skatt, för att nämna några exempel.
Dessa upptäckta mutbrott har skett på olika orter i landet, men åklagare har bedömt att det rört sig om samma besiktningsföretag/tekniker på respektive plats, så totalt har fyra olika åtal väckts de senaste åren. Det rör sig om 37 personer, både besiktningstekniker och kriminella som erbjudit mutor. Åklagaren anser att brotten är ”ett nytt fenomen”, men på Fordonsbesiktningsbranschen, FBB, har man länge arbetat för att få bukt med problemet.
– Vi jobbar stenhårt med det här, tillsammans med polisen. Vi har genom årens lopp sett enstaka tekniker nästan varje år som begått brott och som vi stängt av från sin yrkesroll. Vi har fullständig nolltolerans så klart, säger Tord Fornander, ordförande för FBB, till Teknikens Värld.
Inom branschen, eller åtminstone på de företag som är kopplade till FBB, måste varje enskild tekniker skaffa sig ett certifikat för att få utföra besiktningar. Det blir som ett ”körkort” som måste förnyas var fjärde år.
– Men vi har också krav på årlig fortbildning samt månadsvis kvalitetsuppföljning på varje station. Man kan tydligt se om en person sticker ut genom att den till exempel kanske godkänner fler bilar, framför allt äldre bilar, än sina kollegor. Då följer vi upp det, berättar Tord Fornander.
Han berättar också att man de senaste åren har börjat fotografera alla bilar som besiktas för att kunna bevisa att de varit där.
Men är det ett bevis för att de har besiktigats korrekt?
– Det är det förstås inte, men det finns en större möjlighet att den har det.
På grund av de nyväckta åtalen meddelar däremot FBB och polisen att de, tillsammans med Transportstyrelsen som också är inkopplad, ska växla upp sitt arbete ytterligare. Därför har man inom besiktningsbranschen bland annat börjat kika på hur man gör utomlands.
– I vissa länder kan inte teknikerna själva skriva i mätvärden, till exempel. Det är mer automatiserad dataföring. En del har till och med kamerabevakning på hela processen. Det är inte aktuellt här hos oss, det här handlar om länder som har mer problem med korruption överlag, säger Tord Fornander.
LÄS ÄVEN: Nya regler ska stävja mätarfusk
Han berättar vidare om ett nytt problem inom besiktningsbranschen. Det handlar om rena bedrägerier genom sociala medieplattformar som TikTok och Snapchat.
– Vi har sett i flödena att man kan ”köpa” en besiktning, man skickar ett registreringsnummer, swishar till ett nummer och får en besiktning utförd. Detta är mycket svårare att spåra och bevisa för rätten, så polisen gör ingenting åt dessa fall. Men vi anmäler när vi upptäcker dem så klart.
…man kan ”köpa” en besiktning, man skickar ett registreringsnummer, swishar till ett nummer och får en besiktning utförd.
Hur tänker ni kring mörkertal?
– Vi tror att vi fångar upp de tekniker som fuskar, vi tror att vi har kommit till rätta. Men vi kan aldrig vara helt säkra. Vi stänger av sådana tekniker och tar ifrån dem sina certifikat och de kommer inte tillbaka till branschen.
Polisen menar också att de åtgärder som vidtagits är bra.
– Samarbetet med Fordonsbesiktningsbranschen är ett mycket bra exempel på effektivt brottsförebyggande där branschen tar ansvar för att vidta åtgärder baserat på vår input från den Nationella Anti-korruptionsgruppens arbete i utredning av dessa brott. Tillsammans kan vi stoppa falska besiktningar och fall av korruption, säger Thomas Palmberg, polis och strategiskt ansvarig för det korruptionsförebyggande arbetet vid nationella operativa avdelningen, NOA, hos Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Fler får körförbud efter undantag om besiktning
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se