Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Mycket laddbart i topp när mars summeras

Det har aldrig sålts så många laddbara bilar i Sverige som i mars 2019, enligt statistik från Bil Sweden. Bakom den stora ökningen ligger den nya elbilen Tesla Model 3 – som nu säljer lika bra som de populära fossilmodellerna från Volvo och Volkswagen.

När branschorganisationen Bil Sweden sammanfattar den gångna månaden konstaterar de att nyregistreringarna av laddbara bilar ökat med hela 68 procent jämfört med mars i fjol. Aldrig tidigare har svenskarna köpt så många elektrifierade bilar. Bland dem finns dessutom en ovanligt hög andel renodlade elbilar. Förklaringen? Tesla Model 3.

– Uppgången var särskilt stark för rena elbilar, plus 183 procent, vilket till stor del förklaras av introduktionen av Tesla Model 3 på den svenska marknaden. Av de laddbara bilarna i mars utgjordes närmare hälften av rena elbilar, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Den totala försäljningen fortsätter att minska i kölvattnet efter nya fordonsskatten och nya testmetoden för utsläpp, WLTP.

Det var den 1 juli som regeringen införde ett så kallat bonus/malus-system, vilket innebär dyrare skatt för törstigare alternativ och bidrag till snålare sådana. Effekten av det blev att efterfrågan på de storsäljande bensin- och dieselbilarna minskade samtidigt som fler blev intresserade av bonusfordon.

På grund av den nya WLTP-standarden har tillverkarna haft svårt att få sina laddbara bilar certifierade i tid för att kunna möta det ökade intresset.

– Nyregistreringarna av personbilar minskade med 18,7 procent i mars. Förutom en inbromsning av högkonjunkturen i Sverige påverkas bilmarknaden fortfarande negativt av de förlängda leveranstider som den nya testmetoden WLTP, har inneburit. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att vi jämför med mycket starka registreringssiffror förra året, säger Mattias Bergman.

Försäljningen av dieselbilar fortsätter att minska. Från att ha haft en dominerande ställning på den svenska marknaden i närmare tio år, har bensinbilarna nu befäst positionen som köparnas förstahandsval.

– Trenden under det senaste året med en högre andel bensinbilar än dieselbilar fortsätter och i mars hade dieseldrivna bilar 34,7 procent marknadsandel jämfört med bensinbilarnas 44,4 procent. Dieslarna har sedan toppåret 2012 successivt minskat sin andel varje år, men minskningen har under de senaste månaderna planat ut på en andel av 35-40 procent.

Topplistan mars 2019

1. Volvo S60/V60 2 031

2. Volvo S90/V90 1 162

3. Volvo XC60 1 035

4. Volkswagen Golf 1 026

5. Tesla Model 3 1 005

6. Volkswagen Tiguan 805

7. Kia Niro 713

8. Mitsubishi Outlander 675

9. Volkswagen Passat 614

10. Mercedes E-klass 576

Bilden ovan kommer från vår elbilsduell mellan Tesla Model 3 och Hyundai Kona Electric.