Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den kommande PPE-plattformen för elbilar visas upp.
Den kommande PPE-plattformen för elbilar visas upp.
Den kommande PPE-plattformen för elbilar visas upp.
Den kommande PPE-plattformen för elbilar visas upp. Foto: Porsche

Nästa steg mot Porsches eldrivna framtid

Till 2030 ska 80 procent av Porsches levererade bilar vara rent eldrivna. Ett uppkäftigt men ändå tydligt utstakat mål där eldrivna Macan, som bygger på den nya PPE-plattformen, kommer att bli central i den resan.

Under 2025 ska 50 procent av bilarna som Porsche levererar vara laddbara, alltså både laddhybrider och elbilar, men till 2030 ska 80 procent vara rena elbilar. Kommande Macan med sin Premium Platform Electric (PPE), som utvecklas tillsammans med Audi, blir central i arbetet mot det målet. Nuvarande Macan lanserades 2014, den har uppdaterats i omgångar och är Porsches volymsäljare. Den stod för i runda slängar 30 procent av de runt 300 000 levererade bilarna under 2021. Ursprungliga målbilden var att nya eldrivna Macan skulle rulla ut på marknaden under 2023, men förseningar innebär 2024. Givetvis ställer jag frågan om när under 2024 det kan bli aktuellt till Dominik Hartmann, ansvarig för chassiutveckling i Macan-programmet, som håller genomgången av Macan och PPE här vid Experience Center. Svaret blir ett antisvar med ett leende.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.