Nästa Volvo kan bli halvitaliensk

Volvo PV letar efter en partner att dela utvecklingskostnaderna för sina framtida småbilar, säger Volvo-chefen Stefan Jacoby till Financial Times.

När bilsalongen i Genève slår upp dörrarna i mars kommer Volvo visa upp sin nya kompaktbil V40, som vi skrivit om tidigare. Modellen förväntas ersätta den åldrade S40/V50-serien och när Volvo nu vill röra sig närmare inåt kompaktbilsegmentet är man öppna för att samarbeta fram en bilmodell med en annan tillverkare.

 – Vi är öppna för ett samarbete i en win-win situation för att dela plattformar och motorer för att nå en generell storskalighet, säger Stefan Jacoby. 

 Och sviterna av finanskrisen finns en rad potentiella partners att välja mellan. Fiat-basen Sergio Marchionne har öppnat för samarbete med andra biltillverkare, och hela PSA-koncernen står inför stora besparingar de kommande åren vilket tyder på att de också kommer söka partners. 

 Men inget säger att det nödvändigtvis måste vara en annan biltillverkare man söker. Volvo har sedan förra året samarbetat både med svenska Vattenfall och tyska Siemens i utvecklingen av sina elbilar. 

 Volvo-chefen Stefan Jacoby har tidigare uttalat målet att dubbla produktionen innan kalendern står på 2020.