Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab 9-3 elbilSaab 9-3 elbilSaab 9-3 elbil
Saab 9-3 elbil Foto: Nevs

Nevs godkända för elbilstillverkning i Kina

Goda nyheter för elbilstillverkaren Nevs som har sitt huvudkontor i Trollhättan. Nu har de fått sin licens för att få tillverka elbilar i sin nya fabrik i Kina.

Tidigare i dag skrev vi om hur Kina är elbilens hemland då elbilsmarknaden där är betydligt större och expansiv än i USA. Vad kan då vara bättre än att Nevs, elbilstillverkaren med bas i Trollhättan, nu har fått sin produktionslicens i Kina godkänd av landets nationella utvecklings- och reformkommission, NDRC. Därmed är det fritt fram för Nevs att börja tillverka elbilar i sin nya fabrik i Tianjin.

– Jag är mycket tacksam för godkännandet av vår elbilsproduktionslicens som vi nu mottagit. Det är en väldigt viktig milstolpe för Nevs som är grundat på Saabs 70-åriga historia. Det innebär att vi nu kan ta nästa steg för att realisera vår långsiktiga vision – att forma mobilitet för en mer hållbar framtid, säger Kai Johan Jiang, styrelseordförande och grundare av Nevs.

Emblemet på Nevs elbilar ser ut så här. Saab-emblemet är numera helt borta.Emblemet på Nevs elbilar ser ut så här. Saab-emblemet är numera helt borta.Emblemet på Nevs elbilar ser ut så här. Saab-emblemet är numera helt borta.
Emblemet på Nevs elbilar ser ut så här. Saab-emblemet är numera helt borta.

Fabriken beräknas vara igång mot slutet av 2017 och ska vara redo att spotta ur sig uppemot 200 000 elbilar årligen. Till en början ska en 150 000 exemplar av eldriven variant av Saab 9-3 (bilden högst upp) produceras i fabriken för att enligt avtal levereras till beställaren Panda New Energy. Karosserna ska byggas i Trollhättan. Övrig teknik och själva slutproduktion sker i Kina-fabriken.

Bilarna kommer inte att gå under namnet Saab, i stället blir det under varumärket Nevs.

I och med att Nevs nu har blivit tillstånd för produktion är företaget det första med utländska delägare som har fått kinesiskt godkännande.