Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nevs köper brittiskt hjulmotor-företag

Elbilstillverkaren Nevs har förvärvat det brittiska teknikföretaget Protean Electric som uppges vara världsledande i utvecklingen av hjulmonterade elmotorer.

National Electric Vehicle Sweden, förkortat Nevs, har med hjälp av kinesiska majoritetsägaren Evergrande köpt det brittiska teknikföretaget Protean Electric som blir en del av Nevs-dotterbolaget Virtue Surge. Protean Electric beskrivs som världsledande inom IWM-området (in-wheel-motors), det vill säga elektriska hjulmotorer. Anledningen till förvärvet sägs vara för att påskynda utvecklingen av hjulmotorer för nästa generation elbilar.

Protean Electric grundades 2008 och ska sedan dess ha lagt ner över en miljon ingenjörstimmar för att utveckla och säkra företagets hjulmotorteknik som kallas ProteanDrive. Protean Electric uppges ha över 160 globala patent inom flertalet områden, bland annat inom elmotorer, och uppges ha ytterligare ett 150-tal patent på gång.

LÄS MER: Kina-bolag köper 51 procent av Nevs för 8,3 miljarder

Nevs talar om många fördelar med ProteanDrive-tekniken i jämförelse med dagens elektriska drivlinesystem. De formulerar sig som följer:

”Jämfört med konventionella elektrifierade drivaggregat erbjuder ProteanDrive IWM förbättrad drivkraft med hög effektivitet och större flexibilitet inom fordonsdesign än konventionella e-axlar. Den patenterade ProteanDrive-teknologin med högt vridmoment innebär att en elektrisk motor kombineras med direktdrift och kraftelektronik, som kan användas på en rad olika plattformar, inklusive personbilar, lätta nyttofordon och självkörande fordon för städer.”

LÄS MER: Nevs köper in sig i Koenigsegg som ska tillverka billigare sportbilar

– Protean Electric är ett spännande företag med mycket konkurrenskraftiga tekniker. Jag är säker på att detta förvärv kommer att leda till många fördelar för både Nevs och Protean Electric, säger Nevs vd Stefan Tilk.

– Detta spännande nya avtal kommer att göra det möjligt för Protean Electric att nå sin globala potential och att göra det snabbare. Förvärvet kommer att hjälpa Protean att skapa en strategisk fördel på de nya energi- och mobilitetsmarknaderna och bidra med ny kompetens. Evergrande är etablerat över hela världen och har ambitionen att etablera sig som ett starkt varumärke inom elfordon. Vi ser fram emot att arbeta nära med Evergrande- och Nevs-teamen så att våra tekniker används, säger Protean Electrics vd Ky Chan.

Protean Electric kommer fortsätta att arbeta som ett självständigt företag, med fortsatt samarbete med olika leverantörer och kunder kring elektriska hjulkonstruktioner för elfordon.

Notera personerna på bilden ovan. Tredje från vänster är Christian von Koenigsegg. Sittandes till vänster är Nevs grundare Kai Johan Jiang.