Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nevs köper in sig i Koenigsegg som ska tillverka billigare sportbilar

Tisdagseftermiddagen bjuder på en svensk nyhetsbomb i bilbranschen som heter duga. Elbilstillverkaren Nevs köper en femtedel av supersportbilstillverkaren Koenigsegg och tillsammans bildar de även ett nytt joint venture-bolag med avsikt på produktion på två platser i Sverige.

Koenigsegg var en gång i tiden intresserat av Saab, en affär som till sist aldrig blev av och Saab gick till sist i konkurs. I stället köpte elbilskonsortiet Nevs konkursboet efter Saab. Nu, tio år efter Koenigseggs intresse av Saab möts de båda märkena igen, på sätt och vis. Nevs, som nyligen fått en ny majoritetsägare i kinesiska Evergrande, investerar nämligen motsvarande 1,55 miljarder kronor i Koenigsegg. Det ger dem, efter vad som uppges ha varit intensiva förhandlingar, ett 20-procentigt aktieinnehav i den svenska supersportbilstillverkaren.

Tillsammans ska de båda bolagen dessutom skapa ett joint venture-bolag som till 65 procent kommer att ägas av Nevs och till 35 procent av Koenigsegg. Enligt Affärsvärlden ska det gemensamma projektet mynna ut i elbilar och hybrider.

– Nu ska två små företag förändra världsmarknaden. Vi kommer att bli nummer ett i världen på elbilar och extremt fina sportbilar, säger Nevs delägare och grundare Kai Johan Jiang till Affärsvärlden.

Kai Johan Jiang berättar att redan nästa år ska de tillverka bilar både i Ängelholm och i Trollhättan. Det ska handla om tusentals Koenigsegg-bilar årligen, alltså oerhört många fler än Koenigseggs produktion i dag.

– De ska behålla Koenigseggs kvalitet, men kommer att vara billigare än i dag, säger Kai Johan Jiang och fortsätter:

– Det är obeskrivligt. Nu har vi inte bara kommit ur krisen, nu kör vi så fort vi bara kan. Vi har alla nödvändiga ingredienser. Vi kommer att sälja elbilar som redan nu är billigare än konventionella bilar.

Sedan tidigare samarbetar Nevs och Koenigsegg med varandra. Bland annat ges Koenigsegg tillgång till Nevs testbana i Trollhättan.

Här kan du läsa vad Koenigsegg skriver om det utökade samarbetet mellan dem och Nevs.