Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nevs och Dongfeng Motor inleder globalt samarbete

I dag meddelar elbilstillverkaren Nevs att man inleder ett långsiktigt strategiskt samarbete med kinesiska fordonsjätten Dongfeng Motor Corporation.

Under måndagsförmiddagen presenterade Nevs och kinesiska Dongfeng Motor Corporation ett nytt samarbete som tecknats för att ”nå gemensamma globala industriella synergier”.

Nevs och Dongfeng, som producerar närmare fyra miljoner fordon årligen, har sedan förra månaden inlett ett arbete som går ut på öka Dongfengs tekniska förmåga samt förbättra Nevs kapacitet för fordonsutveckling. Dagens besked om utökat samarbete ska föra de två parterna närmare varandra vad gäller inköp och distribution globalt. Samarbetet benämns som långsiktigt och strategiskt och sägs vara en viktig grundsten för utvecklingen av Nevs affärsplan.

Dongfeng ska bistå Nevs med stöd vid uppbyggnadsfasen av produktion, forskning och utveckling av elektriskt drivna fordon i den kinesiska staden Tianjin. Nevs ska dessutom få ta del av Dongfengs kinesiska återförsäljarnät för att ha möjlighet att utöka sina distributionskanaler.

Nevs å sin sida ska hjälpa Dongfeng att stärka sin närvaro på viktiga marknader i Europa och Nordamerika samt se till att Dongfengs olika varumärken lever upp till dagens krav och reglering.

– Dongfeng är en av de ledande fordonskoncernerna i världen. Genom vårt samarbete med dem kommer Nevs att nå industriella synergier, kunna dela utvecklingskostnader, öka leverantörsbasen och öka den totala konkurrenskraften för våra egna framtida produkter. Det här samarbetet är ett viktigt steg för Nevs att bli en framträdande tillverkare av elfordon, säger Nevs vd Mattias Bergman.

Dongfeng Motor Corporation är en av Kinas fyra största fordonstillverkare och sålde förra året drygt 3,83 miljoner fordon. Antalet anställda inom företaget uppgår till omkring 176 000 personer.

Dongfeng har sedan flera år tillbaka joint venture-samarbeten med ett flertal olika biltillverkare, bland annat Peugeot, Citroën, Honda, Nissan, Kia och Renault. Även svenska tillverkaren av tunga fordon, AB Volvo, har ett joint venture med Dongfeng som dessutom 14 procent av aktierna i PSA Peugeot Citroën, en andel lika stor som Peugeot-familjen äger.