Foto: Nevs

Nevs skulder har fördubblats sedan juni

Att Saab-tillverkaren Nevs har problem är ingen nyhet. De skulder som hamnat hos Kronofogden har fördubblats till 46 miljoner kronor sedan juni månad, rapporterar Dagens Industri. Men ännu är det ingen större oro för konkurs från underleverantörernas sida.

Bilproduktionen står stilla i Stallbackafabriken, men det råder knappast någon semester för ledningen hos Nevs. Tvärt om ska förhandlingar fortfarande pågå, ”i god ton”, med de två asiatiska intressenter som vi tidigare berättat om – av allt att döma kinesiska Dongfeng och indiska Mahindra.

Och det vill till att förhandlingarna får positivt utfall, ty nu rapporterar Dagens Industi att det skuldberg som Saab-tillverkaren har hos Kronofogden har fördubblats, bara sedan i juni månad. Summan ska nu ligga på över 46 miljoner kronor.

Största kravet är på 11,5 miljoner kronor och kommer från Eurofoam, som gjort delar till bilarnas inredning. Men flera andra miljonkrav ska också finnas i listan av betalningsföreläggande, som ska vara omkring 90 rader lång.

Vissa av skulderna, om de förblir obetalda eller obestridda, kan skickas till indrivning i augusti – om det bolag som har krav mot Nevs så väljer att göra. Men någon större risk för en nära förestående konkurs ska inte finnas, enligt Fredrik Sidahl, vd på underleverantörernas branschorganisation FKG, Fordonskomponentgruppen, som även menar att krav som går till Kronofogden inte är helt ovanligt i branschen.

Nevs har både under juni och juli betalt ut skatter och löner till sina anställda, och ska, enligt kommunikationschefen Mikael Östlund, inte ha några problem att göra det även i augusti. ”Skulle det inte ske, då är det allvarligt”, säger Fredrik Sidahl.