Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab 9-3 AeroSaab 9-3 AeroSaab 9-3 Aero
Saab 9-3 Aero

Nevs stoppar Saab-produktionen

Nevs stoppar produktionen av Saab 9-3 Aero på grund av ekonomiska problem.

Nevs återupptog produktionen av Saab 9-3 i november förra året, nu stoppas produktionen på grund av ekonomiska problem. Enligt Nevs beror problemen på att investmentbolaget Qingbo inte fullföljer sin del av avtalet.

– De har bidragit med 650 miljoner till utökat aktiekapital, men mer finansiering än så har vi inte fått. De säger att de inte vill bryta avtalet, men har heller inte fullföljt det, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs.

Detta har lett till att Nevs inte kunnat betala sina underleverantörer fullt ut och huvudägaren Kai Johan Jiang har sålt av tillgångar för att få loss pengar. Anledningen till att Qingbo inte fullföljt avtalet är okänt men enligt Östlund är inga uppsägningar aktuella på Nevs. Däremot minskas antalet konsulter.

– Vi är ett företag i uppstart och det blir alltid utmaningar. Men det är viktigt att veta att bolagets tillgångar vida överstiger våra skulder, säger Östlund.

Nevs förhandlar med två större fordonstillverkare varav den ena planerar att investera i Phoenix-plattformen. En satsning som innebär att de delar på utvecklingskostnaderna och att komponentkostnaderna blir lägre tack vare större volymer. Den andra biltillverkaren vill gå in som delägare och kan tillföra mer resurser i syfte att utveckla Saab/Nevs till ett globalt premium-märke. Ramavtal finns, men inga bindande avtal.

Nevs räknar med att ha en klar bild av finansiering och avtal i juni.