Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Nevs tecknar avtal med kinesisk stad

Nevs har tecknat avtal med den kinesiska staden Qingdao om ett djupgående samarbete. I utbyte mot två miljarder kronor får Qingdao 22 procent av Nevs och även om huvudkontoret fortsatt ska finnas i Trollhättan kan verksamheten i Qingdao bli avgörande för Nevs.

Elbilstillverkaren och Saab-köparen Nevs har ännu inte hunnit sälja en enda elbil i Sverige men nu får man välkommen draghjälp från det stora landet i öst. Via ett pressmeddelande berättar Nevs att de i dag har slutit ett avtal med staden Qingdao i Shandongprovinsen i östra Kina. Nevs hoppas på ett långsiktigt och djupgående samarbete men den inledande investeringen i Nevs uppgår till två miljarder kronor som genom en riktad nyemission gör Qingdao till ägare av 22 procent av aktierna i Nevs.

– Avtalet innebär en finansiell kapacitet som är ett viktigt steg i att implementera Nevs affärsplan, säger Karl-Erling Trogen, ordförande i Nevs.

– Qingdao är en långsiktig och strategisk samarbetspartner i Kina som också innebär en stor kund, säger Kai Johan Jiang, Nevs CEO och huvudägare.

– Fordon baserad på ny energi är framtiden. Qingdao vill ta en aktiv roll i denna utveckling, säger Qingdaos Borgmästare Zhang Xingi.

Trollhättan ska även i fortsättningen vara platsen för Nevs huvudkontor och här ska även produktutveckling och produktion ske framöver men att det är tal om produktion även i Qingdao framgår tydligt av pressmeddelandet. Nevs och Qingdao ska nu göra en förstudie av det fortsatta samarbetet och därefter ska man bestämma hur stor produktionskapacitet man ska bygga upp utöver fabriken i Trollhättan. Qingdao är en stor stad med omkring nio miljoner invånare och i hela Shandongprovinsen finns bortåt 100 miljoner invånare.

Enligt kinesisk media ska det investeras cirka tio miljarder kronor i en ny fabrik i Qingdao som ska ha en kapacitet på 400 000 bilar per år. Både elbilar och bilar med traditionella drivlinor ska produceras främst för den kinesiska marknaden.