Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nevs tillåts inte att använda namnet Saab

Kanske vi aldrig mer får se en ny bil med namnet Saab rulla ut från en bilfabrik igen. Försvarskoncernen Saab AB säger nämligen fortsatt nej till att låta Nevs använda det kända svenska varumärket.

När Nevs tog över konkursboet efter Saab Automobile för tre år sedan stod det klart att de inte fick använda den klassiska Saab-Scania-logotypen med gripensymbolen.

I augusti förra året blev det än tyngre för Nevs när försvars- och flygteknikkoncernen Saab AB drog in Nevs rättigheter att få använda sig av namnet Saab. Anledningen var den rekonstruktionsfas som Nevs tvingades in i och försvarskoncernen ville inte att deras aktade namn skulle förknippas med alla turer av ekonomiska bakslag.

Saab AB:s beslut då står fast än i dag. Till Sveriges Radio Ekot uppger koncernen att Nevs inte får fortsätta tillverka bilar under namnet Saab.

Enligt Saab AB:s presschef Sebastian Carlsson har man ingen dialog med Nevs och så har det varit ett tag.

Nevs vill inte uttala sig om namnrättigheterna till varumärket Saab, utan allt som berör ärendet är mellan dem och Saab AB.

Det ser alltså ut som att Nevs helt och hållet får klara sig utan det anrika varumärket Saab, vilket sannolikt betyder att den sista bilen med namnet Saab har tillverkats. Nevs får, om produktionen av bilar kommer igång, i så fall förlita sig på ett annat varumärke, kanske ett helt nytt.