Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nevs varslar 300 anställda i Trollhättan

Nevs, som numera ägs av kinesiska Evergrande, meddelar att man varslar 300 personer ur personalstyrkan i Trollhättan. Det rör sig om 200 tjänstemän och 100 kollektivanställda som nu riskerar att bli av med sitt arbete.

Om någon har missat det köpte Nevs (National Electric Vehicle Sweden) upp Saabs konkursbo när denne gick i konkurs 2012. Sju år senare köpte företaget in sig i Koenigsegg innan man själv blev uppköpta av kinesiska Evergrande senare samma år. Tanken var att Nevs nu skulle komma i gång med biltillverkningen i Sverige och i fjol bekräftade företaget att man har ett antal elbilar på väg in i landet. 

Nevs ägare Evergrande har dock brottats med ekonomiska problem och har tvingats förlita sig på hjälp från rika vänner. Ägaren och miljadärern Xu Jiayin som äger fotbollslaget Guangzhou F.C. – där italienska backlegendaren Fabio Cannavaro är tränare – är verksam i fastighetsbranschen, en marknad som avstannat i Kina.

Detta har medfört stora skulder, något som nu även blir kännbart på svensk mark. 300 personer varslas i Trollhättan och anledningen som ges är att Nevs vill avancera sin tekniska omställning. Totalt har man runt 650 personer anställda på fabriken i dag.

– Vi vill jobba med framtidens mobilitet och då blir kontentan det här varslet, säger Jonas Hernqvist, presschef på Nevs.

Ronnie Hermansson är fackordförande för Unionen som representerar tjänstemännen och han är inte lika optimistisk kring Nevs besked.

– Vi fick reda på det här i går och vi har inte sett affärsplaner eller något konkret på vad det är man vill göra. Samtidigt kom det inte som en blixt som en klar himmel, säger han till SVT.

Han fortsätter:

– Vi vet ju att ägaren har stora skulder, men jag vet inte exakt hur illa det är. Än är det ju bara ett varsel och nu kommer vi att inleda förhandlingar med ledningen. Men visst väcker det här oro bland kollegerna, säger Ronnie Hermansson.