Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: James Lipman

NHTSA tillrättavisar Tesla

Tesla gjorde i helgen en djupdykning i krockskyddet hos Model 3 och visade hur den enligt NHTSA:s tester anses vara den mest säkra bil man kan åka i. Nu tillrättavisar NHTSA informationen.

Tesla Model 3 krocktestades nyligen av amerikanska säkerhetsinstitutet NHTSA. Den fick högsta betyg i samtliga delmoment och därmed högsta samlade betyg, det vill säga fem stjärnor, något som fler andra modeller också har fått, exempelvis Volvo S60.

I söndags presenterade Tesla en djuplodande artikel på sin blogg om hur NHTSA:s tester visar att Model 3 inte bara är väldigt säker utan också den säkraste bil att åka i (lägst risk för personskador) av samtliga NHTSA-krocktestade bilar sedan 2011.

Tesla baserade sin artikel och sina slutsatser på NHTSA:s bakomliggande mätdata, information som amerikanska sajten Jalopnik delvis har tagit del av. Teslas sammanställningar och beräkningar gav att sannolikheten för personskada är lägst i just Model 3, med Model S och Model X strax bakom.

Foto: Tesla

NHTSA uttalar sig

Teslas tilltag ser inte ut att gillas av NHTSA som nu har publicerat en form av reprimand på sin blogg. Där poängterar NHTSA att resultaten av de olika krocktestmomenten vägs samman till ett totalbetyg mellan ett och fem, och att de inte gör någon skillnad på säkerheten mellan bilar med samma totalbetyg.

”Det finns inget ’säkraste’ fordon bland de fordon som uppnår 5-stjärnigt betyg”, skriver NHTSA.

Blogginlägget på NHTSA:s sajt nämner inte Tesla, men det är uppenbart vem det är riktat till med tanke på att de publicerade inlägget två dagar efter Teslas artikel som fick stor genomslagskraft över hela världen.

Foto: NHTSA

Teslas svar

Tesla uttalade under tisdagen, samma dag som NHTSA:s publicering, att deras bedömning beräknades med hjälp av allmänt tillgängliga data och med det viktade genomsnittet av krocktestpoängen, för att på så vis kunna få fram ett säkerhetspoäng som sedan multipliceras med ett grundläggande skaderiskvärde.

Inte första gången

Det är inte första gången motsättningar mellan NHTSA och Tesla uppstår. I augusti 2013 gick Tesla ut med att Model S nått 5,4 i krocktestbetyg baserat på NHTSA:s krocktester. Tre månader senare gick NHTSA ut med informationen att biltillverkare inte får promota betyg högre än fem (stjärnor).

Framtiden

NHTSA överväger att förändra sitt betygsystem för att bättre möta dagens krav och standarder med bland annat alla nya säkerhetsfunktioner som finns implementerade i bilarna.