Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nikolas grundare dömd för bedrägeri

Trevor Milton som grundade elbil- och vätgasföretaget Nikola har nu dömts för tre av fyra fall av bedrägeri. Har gjort falska uttalanden för att driva upp aktiekursen.

För några år sedan dök den nya tillverkaren Nikola upp på bilkartan. Ett företag som låg i startgroparna för att utveckla en pickup med batteri och bränslecellsdrift. Den målades bland annat upp som konkurrent till Tesla Cybertruck som visades upp ungefär samtidigt. Nikola hade då redan utvecklat en eldriven lastbil vid namn One och denna var anledningen till att företaget stämde Tesla. Nikola ansåg nämligen att Tesla Semi var alldeles för lik Nikola One, något de fick delvis rätt för i domstol.

Sedan dröjde det inte länge innan Nikola var på tapeten igen då grundaren Trevor Milton via sociala medier och intervjuer gjorde ett flertal bedrägliga uttalanden. Han påstod bland annat att pickupen Badger skulle ha en dricksfontän och att ägare skulle kunna tillverka sin egen spolarvätska med denna. Något han visade sig ha hittat på efter att ha sökt efter ”om du kan dricka vatten från en bränslecell” på nätet.
Enligt åklagarsidan ska Milton också ha påstått att man byggt Nikola Badger från grunden och utvecklat batterier internt trots att han visste att de köpte in tjänsterna. Han ska även ha framställt lastbilen Nikola One som en stor framgång fast han visste att den inte fungerade.
Bland annat detta fick USA:s värdepappers- och börskommission att väcka åtal mot Trevor Milton i juli 2021. Milton lämnade företaget redan i september 2020 efter att Hindenburg Research, ett investeringsanalysföretag, flaggat för att Nikola var ett bedrägeri.

Rättegången inleddes 13 september och 13 oktober lämnade åklagarna slutargumenten inför juryn. Bland annat sa de att Trevor Milton var besatt av företagets aktiekurs och gjorde uttalanden för att blåsa upp den och sitt eget nettovärde.
Under en kort period sommaren 2020 rusade Nikolas aktiekurs, ett företag utan intäkter, vilket gjorde dem värda mer än hela Ford. Kort därefter rasade kursen igen.

Trevor Milton döms nu för ett fall av värdepappersbedrägeri och två fall av IT-bedrägeri. Domen kommer att fastslås 27 januari. Hade han dömts på alla fyra punkter hade Trevor Milton riskerat upp till 25 års fängelse. Nu väntas domen bli något mildare.
Milton är även anklagad för att ha lurat säljaren av en ranch i Utah, USA, som accepterat aktieoptioner i Nikola som en del av köpeskillingen.