Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan bygger batterifabrik i Storbritannien och ny eldriven crossover

Över elva miljarder kronor ska investeras när Nissans fabrik i engelska Sunderland ska förvandlas till en gigafabrik där också en helt ny elbil ska byggas.

I norra England ligger staden Sunderland, som annars är mest känt för sitt underpresterande fotbollslag. Där ligger även en stor Nissan-fabrik, vars öde har varit osäkert när Storbritannien har förhandlat om villkoren för en brexit med Europeiska unionen. Nu har dock fabrikens framtid säkrats efter att Nissan, tillsammans med batteripartern Envision AESC, har bekräftat en investering på över elva miljarder kronor.

Den nya investeringen sägs skapa runt 750 nya jobbtillfällen samtidigt som den räddar 300 nuvarande arbeten. Tillsammans med sin batteripartner ska det japanska bilföretaget transformera fabriken till en gigafabrik där man initialt ska producera nio gigawattimmar av battericeller när den står klar 2024. En siffra som ska stiga till 25 GWh till 2030. 

I fabriken ska man även tillverka en helt ny, eldriven crossover. Den nya elbilen ska byggas på Renault-Nissan-plattformen CMF-EV som även kommande Nissan Ariya och Renault Megané E-tech kommer att använda. Crossovern tros bli mer snarlik Nissan Juke i storlek snarare än Qashqai, och det spekuleras kring att bilen kan vara en tänkt ersättare för Nissan Leaf som också byggs på fabriken i Sunderland.
– Investeringen kommer storligen snabba på våra försök att bli koldioxidneutrala i Europa. Vår nya crossover kommer kännetecknas av nästa generations bilstyling, effektivitet och batteriteknik, sade Nissans vd Makoto Uchida i ett pressmeddelande.

Uchida tillade att produktionen av crossovern kommer skapa 909 ytterligare jobb på fabriken. Enligt Nissan kan den nya batterifabriken i Sunderland komma att utökas till 35 GWh, något som indikerar att man även letar efter externa kunder. Fabriken kommer bygga vad Nissan kallar för ”Gen5”-battericeller med 30 procent mer energi och densitet, vilket ska förbättra räckvidden och effektiviteten.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var mycket belåten med Nissans tillkännagivande.
– Detta visar på ett stort förtroende för Storbritannien och våra skickliga arbetare i nordöst. Det här är ett väsentligt ögonblick i vår elbilsrevolution och säkrar dess framtid för årtionden. Åtaganden som detta skapar hundratals nya jobb samtidigt som det tillåter människor att resa på ett hållbart sätt så vi kan eliminera vårt bidrag till klimatförändringarna, sade han på en presskonferens.