Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: FotograFFF / Shutterstock

Nissan kan tvingas offra hela eller delar av Mitsubishi

Nissan hukar under coronapandemin och kan komma att tvingas sälja hela eller delar av sitt ägande i Mitsubishi.

Det skulle betyda att alliansen mellan Nissan, Renault och Mitsubishi splittras.

Förre Nissan- och Renault-chefen Carlos Ghosn drömde om en stor och omfattande bilallians mellan främst Nissan och Renault. Ghosn slog till när han fick chansen att också införliva Mitsubishi, efter en mindre utsläppsskandal som kostade Mitsubishi mycket pengar.

Men Ghosn dröm sprack när han åtalades för ekonomiska oegentligheter i Japan och tvingades fly landet. Att Ghosn åtalades ses som en del i maktkampen mellan Nissan och Renault och mellan Japan och Frankrike.

Efter Ghosns fall har alliansen bytt skepnad och under vintern 2019-2020 skapades nya samarbetsformer. Under våren beslutades att de tre varumärkena skulle få olika ansvars- och försäljningsområden. Det betydde bland annat att Mitsubishi lämnade över Europa till Renault.

Försvinner från Europa

Coronapandemin har ytterligare spätt på den ekonomiska krisen och nu ser det ut som att Nissan kan tvingas sälja hela eller delar av sitt ägande i Mitsubishi.

Köpare skulle i så fall vara något annat Mitsubishi-företag. Nissan äger i dag 34 procent av Mitsubishi. Mitsubishi Corp äger redan i dag 20 procent av Mitsubishi Motors och kan vara en tänkbar köpare.

Både Nissan och Mitsubishi har aviserat stora förluster för 2020 även om Nissan ser en viss återhämtning i Kina. Både företagen har också aviserat stora nedskärningar i produktionen som en följd av minskad efterfrågan.

Om affären går igenom kommer det också att förändra alliansen mellan Renault och Nissan. Renault äger i dag 43 procent av Nissan och det nya sättet att arbeta tillsammans har precis sjösatts. 

Både Nissan och Mitsubishi har förnekat att det kommer att bli någon form av försäljning av ägarskapet i Mitsubishi.

Sedan tidigare har Mitsubishi aviserat att flera modeller kommer att försvinna från utbudet i Europa.