Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan kan tvingas till kraftiga besparingar

Det är tuffa tider för Nissan med en försäljning som inte går som väntat efter märkets expansionsplaner. Inofficiella uppgifter säger att 4 300 tjänstemän ska varslas och att två fabriker ska stängas ner. 

Japans näst största biltillverkare går på knäna och tvingas till kraftiga besparingar, enligt uppgifter nyhetsbyrån Reuters fått från fyra informatörer. Att Nissan tvingas göra besparingar beror till stor del på de globala expansionsplanerna som tidigare VD:n och senare styrelseordföranden Carlos Ghosn satte i rullning. De höga målen att vidare etablera sig i marknader som Ryssland, Sydafrika, Indien och sydöstra Asien uppfylldes inte.

Carlos Ghosn, tidigare VD och styrelseordförande som hamnat i mycket blåsväder.Carlos Ghosn, tidigare VD och styrelseordförande som hamnat i mycket blåsväder.Carlos Ghosn, tidigare VD och styrelseordförande som hamnat i mycket blåsväder.
Carlos Ghosn, tidigare VD och styrelseordförande som hamnat i mycket blåsväder.

Personaluppsägningen sägs riktas primärt mot de amerikanska och europeiska huvudkontoren som är en stor kostnad. Vilka två fabriker som riskerar nedläggning framgår inte av nyhetsartikeln. Med besparingarna räknar Nissan stärka balansräkningen med 480 miljarder yen (drygt 42 miljarder kronor) till år 2023.

LÄS MER: Carlos Ghosn – flykt, vräkning och reseförbud

Så sent som i somras kommunicerade märket ytterligare en rejäl nedskärning när totalt 12 500 personer fick gå från 14 olika fabriker. Konsekvenserna av Nissans nedskärningar blir sannolikt en minskning i antalet nya modeller samt färre möjligheter till individualisering.