Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan planerar modell i golfklassen

De må vara en av världens största biltillverkare, men någon regelrätt golfklassare har de inte i modellprogrammet. Åtminstone inte fram till 2014, sen får Ford Focus och Volkswagen Golf se upp.

Sedan tillverkningen av Nissan Almera lades ner 2006 har företaget stått utan en modell i den så viktiga golfklassen (elbilen Leaf undantaget). Nu verkar de visserligen inte lidit någon större skada då de i stället sålt desto fler exemplar av populära Qashqai. Ändå sägs nu en ny golfklassmodell vara under utveckling för planerad debut under 2014.

 Den nya modellen kommer att byggas vid Nissans fabrik i Sunderland, Storbritannien tillsammans med nästa generation Qashqai som också introduceras under 2014. Motorerna väntas delvis bli Renault-Nissan-alliansens 1,5-liters dieselmotor samt en trevlig 1,2-liters kompressormatad trecylindrig motor som i dag sitter i minsta modellen Micra.

 Om Nissan fortsätter på sitt inslagna spår att erbjuda enkla bilar för de vanliga bilköparna kan den nya golfklassmodellen bli en svår nöt för nya Volkswagen Golf, samtidigt som Toyota storsatsar med en ny Auris.

 Designen då? Jo, den sägs bli en blandning av kommande Qashqai som enligt rykten blir mer lik nuvarande suven Murano och koncentbilen Invitation som visades på bilsalongen i Genève våren 2012. Invitation är dock främst en ersättare till nuvarande Note, men formspråket ska åtminstone bli detsamma.