Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Nissan redo att investera i Renaults elbilssatsning

Det skavande partnerskapet mellan Nissan och Renault kan snart närma sig en mer balanserad situation. Nissan uppges vara redo att investera upp till 7,5 miljarder kronor i Renaults elbilssatsning samtidigt som Renault villiga att minska sitt ägande i Nissan.

Renault och Nissans partnerskap kan nästan jämföras med ett syskonskap och deras infekterade relation har pågått i över 20 år. Renault äger 43 procent av Nissan och Nissan äger 15 procent av Renault – en minst sagt obalanserat förhållande. Redan i våras påbörjades däremot en plan som kan förändra saken.

Nissan uppgav då att de var beredda att köpa en del av de aktier som Renault sitter på hos Nissan. En sådan försäljning skulle hjälpa att finansiera de stora elbilsplanerna som Renaults vd Luca de Meo tidigare presenterat. Nu rapporterar Automotive News Europe att affären kan vara nära.

Nissan uppges vara redo att investera mellan 5 och 7,5 miljarder kronor i Renault elbilsverksamhet. I utbyte ska Luca de Meo vara villig att skriva under en plan för att minska det 43-procentiga ägandet i Nissan till 15 procent. Nissan ser ett stödjande av de Meos förändring som ett sätt att återbetala Renault för att ha fått hjälp för mer än 20 år sedan, när detta partnerskap inleddes. Ingen av tillverkarna har öppet kommenterat den senaste informationen.