Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nissan GolfNissan GolfNissan Golf
Nissan Golf

Nissan satsar miljardbelopp för att slå Golf

Nästa år presenteras en efterlängtad Golf-utmanare från Nissan. Produktionen flyttas dock från Storbritannien till ett nytt, närliggande miljardprojekt.

Det är inte första gången vi berättar om Nissans planer på en europeiskbyggd Golf-utmanare. Tidigare har officiella uttalanden berättade att bilen ska byggas i Nissans brittiska fabrik i Sunderland. Nu ändrar Nissan strategi och flyttar produktionen till märkets transportbilsfabrik i Barcelona i Spanien.

Fabriken i Sunderland blev nyligen påkostad för motsvarande 2,5 miljarder kronor och ska i stället producera Infinitis kommande mindre modell som har premiär 2015. Dagens produktion i Barcelona är främst inriktad på transportbilar där modellerna NV200, elbilen eNV200, pickupen Navara och suven Pathfinder byggs.

Den kommande modellen kommer att öka produktionen med 80 000 bilar per år i Barcelona-fabriken. Om investeringen på drygt en miljard kronor slår rätt ut kommer det att tillverkas 200 000 bilar per år i fabriken och genera 1 000 nya jobb på orten. Dessutom kommer ytterligare 3 000 jobbtillfällen att skapas menar Nissan.

Utöver investering för den nya golfklassmodellen satsas även omkring 150 miljoner kronor på att tillverka ytterligare 24 000 Navara per år. Dessutom ska växellådorna för Nissan Leaf tillverkas där.

Trots att Nissan berättar mycket om produktionen av den nya modellen är det mesta fortfarande okänt om själva bilen. Nissan har inte ens avslöjat namnet men i en färsk intervju med Auto Express sa Nissans vice vd Andy Palmer:

– Den kommer inte att heta Almera, det kan du vara säker på. Men namnet kommer att vara bekant.

Vad tror du, kan Nissan på allvar utmana och ta upp kampen med testvinnaren Volkswagen Golf?