Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan stämda över Leafs räckvidd

En grupp konsumenter i USA har stämt Nissan för att ha överdrivit räckvidden på elbilen Nissan Leaf. Nissan: "Ogrundade anklagelser."

I stämningsansökan står att Nissan hävdar att Leaf har en räckvidd på 100 miles, cirka 160 kilometer, beroende på väder, körstil och vägens skick. Problemet är enligt målsäganden att den utannonserade räckvidden bara gäller om man laddar bilens batteri till 100 procent, något Nissan rekommenderar sina kunder att inte göra eftersom det kan skada batteriet.

 ”Innan köpet gjordes har Nissan underlåtit att berätta för ägarna att de ska undvika att ladda batterierna med mer än 80 procent för att undvika att skada batterierna. De har även underlåtit att berätta att Nissans uppskattade räckvidd var baserat på ett fulladdat batteri, vilket skiljer sig från Nissans egna rekommendationer för batteriladdning,” skriver man i stämningsansökan, rapporterar the Detroit Bureau.

 Nissan har heller inte informerat kunderna om att batterisystemet kan orsaka för tidig och allvarlig förlust av räckvidd, batterikapacitet och batteriets livslängd.

 Samtliga målsägare kommer från Arizona och Kalifornien och köpte sina bilar mellan 2011 och 2012. De vill nu få Nissan att kostnadsfritt byta ut bilarnas batterisystem mot en ”lämplig alternativ produkt”, att få bättre garantivillkor, få ersättning för batterikapaciteten och reparationer av bilarna.

 I ett uttalande skriver Nissan USA att stämningen är ogrundad men att man beklagar att ett ”väldigt litet antal Leaf-ägare är missnöjda”.