Nissan köper krisdrabbat Mitsubishi

Mitsubishi har rasat på börsen efter att de erkänt fusk med utsläppssiffror, nu kan konkurrenten Nissan komma att köpa en kontrollerande andel av företaget.

I april gick Mitsubishi ut och erkände att de förfalskat utsläppsdata för ett fåtal av sina modeller avsedda för den japanska marknaden. Men strax därefter uppdagades att fusket även innefattar modeller som bland annat ASX, Outlander och Pajero, i nuläget är det dock oklart om europeiska bilar av dessa modeller är drabbade.

Därefter erkände Mitsubishis vice ordförande, Ryugo Nakao, att Mitsubishi har manipulerat bränslesiffror sedan 1991.

Skandalen har slagit hårt mot Mitsubishis börsvärde som har rasat med 45 procent sedan fusket uppdagades, och nu uttrycker konkurrenten Nissan intresse om att köpa en större del av företaget. Enligt källor vill de investera cirka 200 miljarder yen, cirka 18 miljarder kronor, något som skulle ge dem cirka 34 procent av Mitsubishi Motors. Om affären blir av betyder det att Nissan skulle få en kontrollerande andel av företaget då den nuvarande största ägaren Mitsubishi Heavy Industries innehar 22 procent.

Uppdatering

Nu har Nissan och Mitsubishi enats om affären och de kommer att signera en överenskommelse 25 maj. Då blir Nissan största aktieägare i företaget och får då utse fyra ledamöter till Mitsubishis styrelse varav en troligen kommer att utses till ordförande.