Nokias karttjänst Here nu såld

Efter månader av förhandlingar har Nokia till slut sålt sin karttjänst Here. Såldes billigare än tänkt.

Förhandlingarna har pågått sedan i april, men till slut har Nokia kommit överens med BMW, Daimler och Volkswagen som gått ihop för att köpa karttjänsten. Nokia säljer av hela innehavet i Here för strax över 2,5 miljarder euro, motsvarande cirka 23,5 miljarder kronor.

De tre fordonsjättarna planerar dock inte att behålla Here för sig själva utan har enligt uppgift planer på att erbjuda bland annat Fiat Chrysler, Renault, Peugeot, Ford, Toyota och General Motors att använda sig av karttjänsten. Vad de kan tänkas betala för det är dock oklart.

Tidigare förhandlade Nokia även med företag som bland annat Baidu, Facebook, Uber och Alibaba, men de förhandlingarna föll igenom då ingen av dem ville betala det begärda priset på cirka 38 miljarder kronor.

I nuläget använder sig både Facebook och Baidu av karttjänsten och det återstår att se försäljningen kommer att påverka detta samarbete.

Digitala karttjänster har i dag utvecklats från den gamla modellen att ha statiska kartor som lagras på bilens navigationssystem till ett dynamiskt system, något som ger förare information och trafik- och vägförhållanden i realtid. I nuläget arbetar Here med att göra det möjligt för varje bil som använder systemet att överföra data till ett molnbaserat nätverk för att uppdatera kartan i realtid. Det vill säga ju fler bilar som använder systemet desto bättre karta. Det är därför man vill ha fler bilföretag inblandade.