Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nordkoreas mest sålda bil avslöjad

Mycket lite av vad som sker i Nordkorea når omvärlden, men nu har åtminstone statistik från bilförsäljningen smugit sig genom de hårdbevakade gränserna.

Nej, nordkoreanerna kör varken Volvo V70, Volkswagen Golf eller Toyota Yaris. Faktum är att väldigt få medborgare i Nordkorea får köra bil, än mindre äga en bil. Större delen av bilindustrin är dessutom inriktad på det militära.

Men det säljs faktiskt bilar i det stängda landet som styrs med järnhand. Dock är försäljningen starkt begränsad och en vanlig medborgare har knappast råd utan måste förlita sig på kommunaltrafiken som till stora delar är elektrifierad.

Brittiska Auto Express har tillsammans med bloggen BestSellingCarsBlog luskat reda på vilka modeller som säljer bäst bakom de lyckta dörrarna på norra delen av koreanska halvön.

Statistiken är egentligen inte så mycket att hänga i julgranen då den är knapphändig, men ändå intressant.

Enligt vad som framkommit är det kinesiska Hawtai E70 som under 2014 var Nordkoreas mest sålda bilmodell, tack vare 200 importerade exemplar för taxibruk. Lite lustigt är det en bil med viss Hyundai-teknik under skalet sedan Hawtai Motors samarbete med just Hyundai mellan 2002 och 2010. Har Kim Jong-un, som lärde sig köra bil redan som 3-åring, koll på det tro?

Saab har också haft samröre med Hawtai Motor. Det var för några år sedan som Hawtai bistod Saab med pengar i utbyte mot kunskap.

Enda hotet mot Hawtai E70 på topplistan tros Pyeongwha Samchunri vara, en minibuss som baseras på Toyota Hiace från 1989 (fjärde generationen).

Det nordkoreanska vägnätet är inte speciellt välutbyggt. Drygt 3 000 mil vägar finns varav endast omkring 230 mil är asfalterade.

Kika på bilderna nedan, speciellt den översta. Man kan ju undra vad Hawtai E70 har på ett hangarfartyg att göra? Kanske var det bilden som fick Kim Jong-un på fall?

Foto: photography