Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Norskt världsrekord i försäljning av elbilar

I Norge i fjol såldes en större andel elbilar än någonsin förr, nästan en tredjedel av alla nya bilar var nämligen elektriska.

Norge, Västeuropas största producent av olja och gas, är även störst när det gäller elbilar. I fjol såldes 147 929 nya bilar i vårt västra grannland och av dessa var 46 092 stycken rena elbilar. Därmed utgjorde elbilarna under 2018 otroliga 31,2 procent av landets totala nybilsförsäljning. Inget annan land i världen är i närheten av detta nya andelsvärldsrekord som Norge slagit till med.

Elbilsförsäljningen i Norge ökade i fjol med 40 procent från 2017 års andel på 20,8 procent.

Dieselbilarna tappade 28 procent, bensinbilarna 17 procent och icke laddbara hybrider 17 procent.

Norges bästsäljande modell under 2018 var Nissan Leaf. I topplistan hittas många andra elbilar från allt från BMW till Tesla. I Sveriges motsvarande topplista är Nissan Leaf etta bland elbilarna, men först på plats 59 i totalen.

I Sverige registrerades i fjol 353 666 nya bilar, 139 procent fler än i Norge. Elbilarna stod för exakt två procent av den svenska försäljningen. 7 078 elbilar såldes i vårt land under 2018. Det ska påpekas att de statliga förmånerna vid köp av elbil i Sverige är betydligt mindre än i Norge.

Norge har som mål att 2025 ska utsläppsfria bilar utgöra 100 procent av nybilsförsäljningen i landet. Detta mål tror många dock inte kommer att kunna uppnås av bland annat praktiska skäl. Eventuellt om 75 procent nås om förmåner och subventioner kvarstår.