Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Northvolt

Northvolt får miljardtillskott i kassan av Volkswagen

Batteritillverkaren Northvolt har säkrat 23 miljarder kronor i investering, varav fem miljarder kommer från Volkswagen.

Volkswagen lade tidigare i år en jätteorder på 140 miljarder kronor hos batteritillverkaren Northvolt, något som även BMW har gjort. Nu vill man investera ännu mer pengar i det svenska företaget – och det är man inte ensamma om. I en pressrelease meddelar Northvolt att man säkrat investering på 23 miljarder kronor från olika investerare.

Mycket av pengarna ska gå till att finansiera utökandet av kapaciteten på batterifabriken Northvolt Ett från 40 GWh till 60 GWh. Volkswagens investering på fem miljarder innebär att man behåller sin plats i styrelsen och sina runt 20 procent i aktier. Vid styrelsebordet sitter även andra kända namn som Cristina Stenbeck och Daniel Ek.

Tack vare storordnarna från bland annat BMW och Volkswagen och övriga investeringar har Northvolt nu skridit till verket med sina ambitiösa planer till 2030. Då ska man expandera till över 150 GWh i årlig produktionskapacitet i Europa, samt att 50 procent av allt råmaterial ska komma från återvunna batterier.

– Vi har en solid bas av investerare i världsklass och kunder med oss som delar Northvolts mål om att bygga världens grönaste batteri för att underlätta Europas övergång till återvinningsbar energi, säger Peter Carlsson, grundare och vd på Northvolt, i ett pressmeddelande.

För att kunna nå de tufft uppsatta 2030-målen planerar man att bygga minst två till gigafabriker i Europa under det kommande årtiondet och tittar aktivt på möjligheten att bygga det nästa i Tyskland. Till dess hoppas Northvolt på rejäl tillväxt i kontinentens battertillverkningskedja.

– Detta är en ny europeisk industri som kommer behöva rejäla investeringar under det kommande årtiondet. Det är uppmuntrande att se att investerare har sett den här möjligheten tidigt och vi hoppas se fler investeringar de kommande åren, avslutar Alexander Hartman, ekonomichef på Northvolt.