Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Northvolt

Northvolt tvingas begränsa antalet arbetare efter covid-utbrott

500 byggarbetare och ingenjörer. Fler än så kan inte vistas på Northvolts nya batterifabrik i Skellefteå efter ett lokalt utbrott av covid-19. Först den 25 februari kan vissa få komma tillbaka till jobbet.

Ett lokalt utbrott av virussjukdomen covid-19 riskerar att bromsa batteritillverkaren Northvolts bygge av den stora fabriken i Skellefteå. Efter att Northvolt lyckats navigera runt coronapandemin under hela 2020 – en planerad stor invigning av anläggningen i Västerås sommaren 2020 ställdes in – har nu Northvolt drabbats hårt av viruset.

Då flera arbetare vid fabriksbygget har insjuknat tvingas Northvolt begränsa antalet personer på plats vid anläggningen i Skellefteå till cirka 500. Lokala myndigheter i Skellefteå har uttryckt sin oro över antalet personer vid Northvolt och den stora rörligheten då flera personer reser till och från anläggningen.

MISSA INTE: Intervju med Peter Carlsson – mannen bakom Northvolt 

Smittsammare virusvariant

Northvolt har registrerat cirka 200 sjukdomsfall bland sina arbetare och enligt läkare i Skellefteå har Northvolt också Sveriges största utbrott av B117-varianten av viruset, en variant som anses vara mer smittsam än den ursprungliga.

Den första delen av batterifabriken, Northvolt 1, ska börja bygga batterier med en total kapacitet på 8 GWh vid slutet av det här året. Ytterligare 8 GWh ska följa tätt inpå. Det betyder att två av totalt planerade fyra produktionsenheter ska vara i produktion inom kort. Northvolt är också i full färd att bygga en liknande anläggning i Tyskland tillsammans med Volkswagen.

Både VW och konkurrerande BMW väntar på batterier till sina elbilar och Northvolt har också lastbilstillverkaren Scania som stor kund liksom vindkraftgiganten Vestas och leverantörer av byggmaskiner för gruvindustrin.

I Skellefteå pågår bygget av själva fabriken samt installationer av de maskiner som ska bygga batterierna.

Northvolt har inlett ett stort antal tester av arbetare för att lokalisera smittan och hoppas kunna låta fler arbetare komma tillbaka till anläggningen från och med den 25 februari.