Northvolt valde Skellefteå för sin batterifabrik

Det stod mellan Västerås och Skellefteå, det blev Skellefteå som blev den stora vinnaren. Men Västerås går inte lottlös ur satsningen på en jättestor batterifabrik signerad Northvolt.

Nu står det klart att Northvolts stora batterifabrik, som är tänkt att bli en av de absolut största i Europa, etableras i Skellefteå. Det beskedet gav Northvolts grundare och vd Peter Carlsson under torsdagen. Fabriken, som ska tillverka litiumjonbatterier, väntas ge mellan 2 000 och 2 500 nya arbetstillfällen till regionen.

– Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering av detta slag. Vi kan erbjuda 100 procent förnybar energiproduktion, en attraktiv site, väl fungerande hamn, järnväg, närhet till kommunikationer och dessutom en hög livskvalitet med möjlighet att snabbt öka byggandet av bostäder och skolor som kommer att behövas, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Västerås, som också var med i spelet om placeringen av fabriken, går dock inte lottlös. I staden, där Northvolts samarbetspartner ABB redan är starkt etablerade, ska Northvolts forskningsverksamhet förläggas.

Northvolts satsning innebär en totalinvestering på nästan 40 miljarder kronor fram till och med 2023, varav merparten placeras i Skellefteå.

Bygget av fabriken beräknas påbörjas under andra halvåret av 2018. Målet är att en fjärdedel av fabriken ska stå klar och redo att börja producera batterier under 2020. Tre år senare ska hela fabriken stå klar med en produktionskapacitet på 32 GWh årligen. Det motsvarar 320 000 Tesla 100 kWh-batterier eller 800 000 batterier till nya Nissan Leaf (40 kWh).