Northvolt vill bryta kobolt i Sverige
Svenska batteritillverkaren Nortvolt vill börja bryta kobolt i Sverige för att kunna säkerställa en hållbar produktion.
Kobolt är en mycket viktig beståndsdel i tillverkningen av bland annat batterier till elbilar. De senaste åren har antalet elbilar som bekant ökat markant och framöver kommer de att bli ännu vanligare allt som omställningen till elektrifierade fordon fortskrider.
I nuläget kommer merparten av världsproduktionen från gruvor i Kongo. Även om utvinningen ofta förkommer i moderna gruvor så finns platser där kobolt bryts under allt annat än säkra och lagliga förhållanden. Där kränkningar av mänskliga rättigheter och barnarbete är vanligt. Något som Jan-Erik Berggren skriver om i sin bok om Northvolt, Batterirevolutionen.
Det är en av anledningarna till att Northvolt nu vill att Sverige ska bli en hållbar producent av kobolt. I dagsläget finns ingen brytning av kobolt här hemma men enligt geologiprofessor Christina Wanhainen finns möjligheterna.
– Vi känner till drygt 50 koboltfyndigheter i Sverige. Det rör sig till stor del om platser där det förekom brytning på 1700- och 1800-talet, men också nya, lovande mineraliseringar i norra Sverige, säger Cristina Wanhainen till Dagens Industri.
Batteritekniken förbättras hela tiden och enligt Northvolt innehåller deras nya batterier nu en tiondel kobolt till skillnad från äldre batterier där uppemot en tredjedel består av kobolt. Men då produktionstakten hela tiden ökar kommer behovet av kobolt fortsatt att vara stort.
– Det finns potential att på sikt få en geografiskt kompakt värdekedja. Det skulle vara bra för oss logistikmässigt, operationellt och miljömässigt, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef Northvolt, till Dagens Industri.
Det är därför ingen slump att Northvolt valt att bygga sin nya batterifabrik i Skellefteå där råmaterialet finns nära till hands om koboltbrytning på svensk mark kommer igång.
Den nya jättefabriken har ännu inte öppnat men trots det har Northvolt säkras stora investeringar och har redan order av batterier till ett värde på närmare 230 miljarder kronor från bland annat Volkswagen och Volvo.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se