Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Illustration som visar hur Northvolt föreställer sig fabriken i tyska Heide. Den väntas vara redo för produktionsstart under 2025.
Illustration som visar hur Northvolt föreställer sig fabriken i tyska Heide. Den väntas vara redo för produktionsstart under 2025.
Illustration som visar hur Northvolt föreställer sig fabriken i tyska Heide. Den väntas vara redo för produktionsstart under 2025.
Illustration som visar hur Northvolt föreställer sig fabriken i tyska Heide. Den väntas vara redo för produktionsstart under 2025. Foto: Northvolt

Northvolts tredje batterifabrik placeras i norra Tyskland

Svenska Northvolt fortsätter att satsa för att nå en mer utsläppsfri framtid. Nu meddelar företaget att en tredje batterifabrik ska uppföras och att den placeras tio mil nordväst om Hamburg.

Ett par dagar innan senaste årsskiftet nådde Northvolt en milstolpe då de tillverkade första battericellen i anläggningen i Skellefteå, en fabrik som betecknas som Northvolt Ett i och med att den är bolagets första.
I anslutning till Skellefteå-fabriken har Northvolt uppfört en återvinningsanläggning kallad Northvolt Revolt.
Företaget är verksamt på ytterligare en svensk ort, nämligen Västerås där Northvolt Labs står för forskning och utveckling. Nyligen meddelades ytterligare investeringar i denna anläggning.

Snart är Northvolt även verksamma i Göteborg. Där ska etableras en ny utvecklingsavdelning och med start 2023 ska en ny batterifabrik börja uppföras i rikets näst största stad. Det meddelades för bara drygt en månad sedan.
Göteborgssatsningarna sker i samarbete med Volvo Cars.

Northvolts och Volvo Cars kommande anläggning i Göteborg går inte under namnet Northvolt Två, Tre eller Fyra. Foto: Volvo Cars

Nyligen meddelades att Northvolt har ännu en svensk batterifabrik på gång, nämligen Kvarnsvedens Bruk som fram till nyligen producerade pappersmassa och ingick i Stora Ensos verksamhet. Sannolikt får denna anläggning i Borlänge namnet Northvolt Fyra med tanke på att både Två och Tre numera är upptagna.

Northvolt Två är en batterifabrik som uppförs i Polen. Tidigare benämndes den fabrik som byggs i tyska Salzgitter för Northvolt Två, men samarbetspartnern Volkswagen har köpt ut Northvolt ur projektet.

Nu står det klart att Northvolt ändå etablerar sig i Tyskland och att det blir ännu en så kallad gigafabrik (beteckningen på batterifabriker med hög kapacitet). Northvolt Tre ska anläggningen heta och placeras i Heide som ligger ungefär tio mil nordväst om Hamburg.
Placeringen i Tysklands nordligaste förbundsland Schleswig-Holstein är noggrant utvald då det är den del av Tyskland som har tillgång till grönast energi med framför allt många vindkraftverk i området.

Northvolt Tre ska uppnå en årlig produktionskapacitet på 60 GWh (gigawattimmar) vilket är samma kapacitet som Northvolt Skellefteå ska ligga på (började på 32 GWh men utökades under 2020 till 40 GWh och enligt senaste beslutet ska 60 GWh uppnås).

Fabriken i Tyskland beräknas vara igång med produktion under 2025 och sysselsätta omkring 3 000 personer.

– Vi är glada över att presentera Northvolt Tre – ett projekt som passar väl in i ett lovande framtida kluster av rena tekniksatsningar som växer fram i norra Tyskland och som främjar den bredare europeiska övergången till ett hållbart samhälle där Tyskland spelar en avgörande roll, säger Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.