Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes / Daimler

Nu blir Daimler Mercedes-Benz

I dag den 1 februari byter den tyska fordonsjätten Daimler AG skepnad. Lastbilsavdelningen separeras från personbilsdelen och båda får nya namn, allt för att hänga med i utvecklingen.

För snart ett år sedan meddelade Daimler-koncernen att man skulle göra stora förändringar i företagsstrukturen. Daimler AG delas upp i en personbilsavdelning och en lastbils- och bussavdelning, ungefär så som Volvo Cars och Volvo AB delades upp inför försäljningen till Ford.

I dag den 1 februari 2022 genomförs uppdelningen. Moderföretaget Daimler AG byter namn till Mercedes-Benz Group AG som under sig har märkena Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach och Mercedes-EQ. Lastbilsavdelningen har å sin sida redan bytt namn till Daimler Truck Holding AG och listats separat på Frankfurtbörsen.

Svenske Ola Källenius tog över som högste chef för Daimler AG 2019. Hans företrädare Dieter Zetsche kämpade i flera år med en fallande aktiekurs. Foto: Daimler

Uppdelningen ses som den enskilt största uppgiften hittills för Mercedes-Benz AG:s vd Ola Källenius och anses av branschanalytiker vara en åtgärd för att få personbilstillverkaren Mercedes-Benz att värderas mer som ett modernt techbolag än som ett traditionellt bilföretag.

Mercedes-Benz planerar att ha en eldriven modell i varje segment i år och 2025 ska alla nylanserade modeller vara helelektriska. 2030 ska företaget endast tillverka och sälja elbilar.