Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu får Geely kinesisk konkurrens i Daimler

Volvo-ägaren Geely är största aktieägare i Daimler-koncernen med 9,7 procent av aktierna. Men nu får Geely konkurrens av landsmännen i BAIC som har förklarat att de planerar att skaffa sig kontroll över fler än de fem procent av aktierna som säkrades så sent som i juli.

Geely köpte via skalbolag i Hongkong på sig fler och fler aktier i Daimler innan det 2018 blev offentligt att Li Shufu och Geely kontrollerade hela 9,7 procent av Daimlers aktier. Delägandet har sedan dess resulterat i att Geely tagit över en del av Smart och att Geely och Mercedes tillsammans ska utveckla en helelektrisk Smart.

Nu är det ytterligare en kinesisk tillverkare som vill investera i Daimler. BAIC och Daimler har redan ett samarbete i Kina i gemensamma företaget Beijing Benz Automotive och det är för att säkra sina investeringar där som BAIC vill köpa på sig Daimler-aktier.

I juli tog BAIC kontroll över fem procent av aktierna i Daimler och under en konferens med investerare förklarade BAIC att de gärna köper fler. BAIC har använt banken HSBC för affären och i fredags förklarade banken att BAIC har 5,23 procent av aktierna. När aktieägandet steg över fem procent meddelades Daimler. Varken BAIC, Daimler eller Geely har velat kommentera affären.

Genom Beijing Benz Automotive sköter BAIC Mercedes fabrik i Peking. Daimler och BAIC samarbetar också i lastbilstillverkaren Foton Daimler Automotive och i BluePark som nyligen uppfört ett nytt batterilabb i Peking. BAIC har även ett partnerskap med koreanska Hyundai Motor. Beijing Hyundai Motor Company bygger Hyundai-bilar för den kinesiska marknaden.