Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TT Nyhetsbyrån / Steve Helber /

Nu lättar Donald Trump på utsläppsreglerna

EU inför allt tuffare regler för bilars utsläpp. Då kör Donald Trump åt andra hållet. USA:s president har rivit upp sin företrädares beslut och inför lite snällare regler för 2021 till 2026.

Efter snart ett och ett halvt års förhandlade ser Donald Trump ut att vara klar med ett avtal för utsläppsregler för personbilar under åren 2021 till 2026. Trumps företrädare Barack Obama hade krävt att bilbranschen förbättrade bilarnas förbrukning med fem procent per år under perioden. Men den nivån anser Donald Trump är för tuff.

I stället kommer Donald Trump att skriva avtal med myndigheterna NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) och EPA (Environmental Protection Agency) om krav på förbättringar per år på 1,5 procent. Det är bra mycket snällare regler än Obamas men ändå tuffare än presidentens förslag från 2018 som var att frysa kraven helt på 2020 års nivå.

President Trump och EPA anser att det nya avtalet är tillräckligt tufft för branschen och att det är en bra nivå för att både få renare luft och inte göra nya bilar allt för dyra. Kritikerna menar att Trump har fel och att bilägare nu får betala tiotusentals kronor mer för bränsle i stället för på att köpa en ny bil.

LÄS OCKSÅ: EU siktar på ännu tuffare CO2-regler

I november 2019 utmanade Kalifornien och 22 andra stater Trump-regeringens nya utsläppsregler och förklarade att de vill fatta egna beslut. Men Trump har stått på sig och menat att det här är en statlig fråga. General Motors, Toyota och Fiat/Chrysler har ställt sig på Donald Trumps sida. Volvo Cars har tidigare förklarat att de också helst vill se centralt styrda regler för att skapa en enda bred lösning för alla. Andra tillverkare har ställts sig på Kaliforniens sida.

Det nya avtalet väntas bli påskrivet under om ett per veckor.

EU införde vid det senaste årsskiftet nya mätmetoder för bränsleförbrukning samt nya standarder för hur avgaserna ska mätas. Den nya mätmetoden, WLTP, betyder att förbrukningssiffran stiger något och att därmed utsläppen ökar. I Sverige är det också förbrukningen enligt WLTP som ligger till grund för fordonsskatten vilket många bilägare lär upptäcka när fordonsskatten för 2020 kommer.

MISSA INTE: Så mycket dyrare har skatten blivit för hundratals bilmodeller i Sverige